Evenimentul „Cafeneaua prevenirii”, flashmob cu dans și muzică cu mesaje preventive, acțiuni stradale și expoziție cu desene create de copii, destinate prevenirii violenței domestice au fost organizate de polițiștii din Bihor, în cea de-a treia zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

Sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate Oradea, împreună cu reprezentanții Fundaţiei Lampas, alături de jandarmi, au organizat, miercuri, o serie de activități preventive despre formele de manifestare a violenţei în familie.

Scopul activităților preventive a fost creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

Astfel, în intervalul orar 11.00 - 13.00, polițiștii împreună cu reprezentanții Fundaţiei Lampas au fost prezenți în campusul Universității din Oradea, unde au organizat evenimentul „Cafeneaua prevenirii”.

În acest context, polițiștii de prevenire au interacționat cu studenții pe tema prevenirii violenței domestice, într-un cadru informal. Peste 100 de studenți, prezenți la activitate, au avut ocazia să servească o cafea sau o băutură răcoritoare și să primească informații utile de la polițiști, despre formele de manifestare a violenței în cuplu, despre instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și despre drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie. De asemenea, în Piața Unirii, sub genericul „Uniți împotriva violenței!”, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat o acțiune stradală, menită să trezească și să sensibilizeze conștiința publică cu privire la fenomenul violenței împotriva femeii, un comportament indezirabil, cu efecte negative pe termen lung. Astfel, în Piața Unirii din Oradea, elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Oradea s-au alăturat campaniei preventive a polițiștilor din Bihor și au organizat un flashmob, purtând tricouri imprimate cu mesajul „Fii o voce împotriva violenței”. Prin această acțiune, utilizând într-un mod original dansul, muzica și mesajele preventive antiviolență, elevii și-au demonstrat implicarea în proiectele de prevenire a violenței derulate de polițiștii de la prevenire, grija și compasiunea față de victime și preocuparea în a preveni acest fenomen. Totodată, în eveniment au fost implicați și elevi ai Liceului de Artă Oradea, care au prezentat, într-o expoziție de desene, creațiile lor cu mesaje de prevenire a violenței domestice. Tot miercuri, la sediul Direcției de Sănătate Publică Bihor, polițiștii de la prevenire au desfășurat o acțiune de informare pe tema prevenirii violenței domestice cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari.