„Iubesc primăvara oriunde, dar dacă aș putea alege, aș întâmpina-o mereu în grădină. Acolo unde înfloresc florile, există și speranță.” Sub acest slogan se desfășoară anual Festivalul „Flori de Mai”, festival dedicat elevilor cu cerințe educative speciale.

Aflat la cea de-a XV-a ediție, Festivalul Internațional „Flori de Mai”, organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Orizont” Oradea și dedicat elevilor cu CES, își va deschide porțile joi, 23 mai, la Teatrul Regina Maria, sala Arcadia, începând cu ora 10.00. Prin activitățile propuse în cadrul proiectului ”Flori de Mai”, a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, se dorește inițierea și derularea unor activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învătământul special bihorean, național și internațional, precum și prezentarea de momente artistice pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice. Festivalul se adresează instituţiilor de învăţământ special și claselor din învăţământul de masă care au elevi integraţi. Se derulează sub formă de concurs  pe tema „Primăvara în culori” și are 6 secţiuni: decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), muzică (cantece, instrumente muzicale), dans (dans popular, dans modern), teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume), obiceiuri si DVD. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt: elevii cu CES din şcolile speciale şi elevii cu CES integraţi, iar cei indirecţi: colegii elevilor integraţi, profesorii care pregătesc elevii pentru festival, părinţii elevilor participanţi, care au ocazia să-şi vadă elevii pe scenă, comunitatea.

La ediția din acest an și-au anunțat prezența 36 de formații artistice, 220 elevi (pe scenă) din instituții bihorene, din țară și din străinătate, la secţiunea DVD participă 10 de formaţii artistice, coordonate de cadre didactice din țară și din străinătate, iar la secțiunea decorațiuni, vor expune lucrări ale celor 160 elevi cu CES coordonați de cadre didactice din 27 de unități scolare din întreaga tară și din străinătate.