Arina Moș, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Oradea, a prezentat, miercuri, 16 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate al instituției pe anul 2018. La întâlnirea cu reprezentanții mass-media a participat și viceprimarul Florin Birta, în calitate de coordonator al DASO.

 

„În spatele fiecărui dosar instrumentat, decizie, hotărâre ori dispoziţie, avem un destin, o poveste de viaţă mai puţin fericită. Rolul nostru, a celor din asistenţă socială, este acela de a dezvolta servicii sociale şi programe prin care reintegrăm persoanele în nevoie, atât profesional cât şi social şi să acordăm beneficii sociale doar acolo unde este întradevăr nevoie, unde persoana nu este aptă de muncă”, a spus Arina Moș.

Potrivit directorului DASO, se remarcă, de la an la an, o scădere semnificativă a numărului dosarelor de ajutor social, de la 200 dosare pe lună în 2016, la 174 în 2017 şi la 157 în 2018. Anul trecut, de exemplu, doar 333 de orădeni au beneficiat de ajutor social (în 2016 au fost 429 de beneficiari, iar în 2017 – 461), ceea ce ar situa Oradea printre primele oraşe din ţară cu cele mai puţine dosare de ajutor social, după cum a declarat viceprimarul Florin Birta la conferința de presă.

Arina Moș a menționat că o explicație pentru numărul redus al dosarelor pentru ajutoare sociale ar fi faptul că s-a pus mai mare accent pe munca în folosul comunităţii, iar neparticiparea la muncă a dus la încetarea acordării ajutorului social.

În acest sens, începând cu luna august 2018, instituţia derulează proiectul „Nu munceşti, nu primeşti”, în cadrul căruia, angajaţii DAS Oradea, monitorizează zilnic efectuarea activităţilor de menţinere a curăţeniei în zona blocurilor din str.Voltaire şi străzile adiacente, activităţi efectuate de către beneficiarii de ajutor social şi cantină, care au obligativitatea efectuării unui anumit număr de ore în folosul comunităţii.

Totodată, a scăzut și numărul ajutoarelor pentru încălzirea cu energie termică, situația fiind valabilă și în cazul ajutoarelor pentru încălzirea cu combustibili solizi, lichizi, gaze naturale şi energie electrică.

Astfel, comparativ cu sezonul rece 2016-2017, în anul 2018 s-au depus doar 962 de solicitări privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, oamenii fiind descurajaţi de măsurile de recuperare a debitelor şi de anchetele sociale efectuate în teren, cu scopul verificării veridicităţii datelor înscrise în cerere, a situaţiei din teren şi a modificărilor legislative intervenite, punctul de pensii şi salariul minim pe economie crescând.

Potrivit datelor furnizate de conducerea DASO, în cadrul Serviciului Protecţia Copilului, numărul dosarelor privind alocaţia de susţinere a familiei a scăzut, cu toate că nu au intervenit modificări legislative, dosarele fiind mai bine instrumentate prin verificările bazelor de date ale instituţiilor statului şi verificări în teren.

Și numărul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului a scăzut anul trecut, mamele alegând să se întoarcă mai repede la serviciu, beneficiind de un stimulent de inserţie.