Peste 3000 de copii, beneficiari ai proiectului Plantropolis, împreună cu părinții și cadrele lor didactice au organziat picnic-uri în propriile mini – grădini urbane, care se regăsesc chiar în curtea școlii sau grădiniței de unde vin. Bineînțeles, au fost savurate legumele și verdețurile crescute chiar de către ei...

 

Fundația Comunitară Oradea a lansat în octombrie 2021 apelul de proiecte Plantropolis, program finanțat de compania Russmedia România, implementat cu sprijinul partenerilor Eltex Recycling, VPK Packaging Salonta, Eco Bihor și Grund Community.

Pe parcursul întregului an, fiecare proiect a urmat un calendar de activități pe care l-au propus chiar ei, în funcție de particularitățile de vârstă ale copiilor. Activitățile au fost multe și diverse, dar au avut la bază subiecte comune, specifice educației pentru mediu: colectare selectivă și reciclare, tehnici de reducere și reutilizare creative, pe înțelesul celor mici, urmate de analiza și observarea ciclului de viață la diverse plante. Următoarea etapă a fost partea practică – construcție de bacuri de permacultură, plantat răsaduri, îngrijit plantele și cules roadele muncii. Cei peste 3000 de copii beneficiari ai proiectului împreună cu părinții și cadrele lor didactice au organziat picnic-uri în propriile mini – grădini urbane care se regăsesc chiar în curtea școlii sau grădiniței de unde vin. Pentru că plantele au fost bine îngrijite, roadele au fost din plin, de aceea, s-au organizat târguri de legume, la care părinții copiilor au fost primii cumpărători.

„Din bănuții adunați, se asigură continuitatea proiectului – se vor achiziționa alte semințe care vor fi plantate la primăvară în micile grădini. Nu putem uita de mascota programului, doamna Aricescu, cea care se pricepe de minune la grădinărit și care a vizitat, rând pe rând, toate cele 21 de instituții, gustând și ea din bunătățile cultivate de cei mici”, spune Maria Ursu, manager program Plantropolis.

Luni, 19 septembrie, a avut loc închiderea primei ediții de program Plantropolis, în cadrul căreia s-au întâlnit deopotrivă finanțatorii, partenerii și reprezentanții din toate cele 21 de instituții de învățământ primar și preșcolar din Oradea, care au fost finanțate în cadrul ediției I de Plantropolis. „A fost o întâlnire organizată în mod creativ, sub forma unui workshop, a cărui scop a fost să obținem feed-back de la coordonatorii de proiecte din cele 21 de școli și grădinițe. „Creștem împreună cu natura” este mai mult decât sloganul programului Plantropolis. Este parte din fiecare dintre cei care au pus umărul pentru a face educația ecologică să existe nu doar pe hârtie. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în acest program pe parcursul întregului an! Fiecare dintre voi reprezintă dovada vie că se poate!”, a mai spus Maria Ursu.