Românii sunt de părere că la noi, spre deosebire de vecinii noştri, produsele alimentare sunt ceva mai scumpe şi sunt nemulţumiţi de preţurile mult prea mari în comparaţie cu salariile. Din păcate, aceasta este realitatea care, se pare, va mai dăinui încă multă vreme.

Vânzătorii au însă păreri diferite: unii sunt de acord cu preţurile, iar alţii îi compătimesc pe cumpărători, care sunt nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru coşul zilnic. Cei mai afectaţi de aceste costuri piperate sunt pensionarii, însă preţurile foarte mari din ţara noastră afectează, în general, pe toată lumea. Orădenii sunt nemulţumiţi că la noi preţurile sunt atât de mari, în timp ce în alte ţari ale Uniunii Europene acestea sunt mult mai mici, iar salariile incomparabil mai mari. Pieţele orădene oferă o varietate de produse cu preţuri diferite, cea mai mare trecere având-o însă cartofii roşii, care se vând cu 1,3 - 1,5 lei kilogramul, în timp ce cartofii albi sunt între 1 leu şi 1 leu şi 30 de bani. Următoarele legume pe lista de preferinţe a orădenilor sunt: conopida - 5 lei/kg, roşiile, 6 - 8 lei/kg, vinetele la 5 lei/kg şi ardeiul gras - între 8 şi 10 lei/kg. Din meniu nu lipsesc nici ciupercile, preferate fiind cele din soiul Champignon. Surprinzător, însă, orădenii nu se prea înghesuie la produsele de sezon, cum ar fi ceapa verde sau ridichile, legume care pot fi cumpărate cu preţuri între 1 leu sau 1 leu şi 50 de bani. Vechiul conflict persistă însă între comercianţi şi patronii supermarketurilor, unii vânzători plângându-se că le-au scăzut cu până la 60 la sută vânzările, odată cu apariţia acestora.

Cu toate astea, micii comercianţi sunt optimişti în privinţa vânzărilor, ei se aşteaptă la un profit mai mare de Paştele ortodox şi speră că numărul celor care vor trece prin pieţe în această perioadă va fi mult mai mare.