Pentru pensionarii ale căror drepturi la ajutor pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie au fost stabilite până la 31 decembrie 2021, acestea se mențin în plată la același nivel până la 31 martie 2022.

Direcția de Asistență Socială Oradea aduce la cunoștința cetățenilor că ajutoarele financiare acordate potrivit Ordonanței de Urgență nr. 132/2021 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii în anul 2022, precum și pentru modificarea alin. (10) al art.7 din OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului Covid-19, pe perioada stării de urgență, nu se iau în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie.

De menționat că, pentru pensionarii ale căror drepturi la ajutor pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie au fost stabilite până la 31 decembrie 2021, acestea se mențin în plată la același nivel până la 31 martie 2022.

„Pentru perioada rămasă din sezonul rece (ianuarie - martie 2022), solicitanții ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie care au calitatea de pensionari și care urmează să solicite dreptul vor depune, ca și documente doveditoare privind veniturile, cupoanele de pensie aferente lunii decembrie 2021, deoarece majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale stabilite începând cu luna ianuarie 2022 nu se iau în considerare la stabilirea dreptului”, mai transmit reprezentanții DAS Oradea. 

Potrivit acestora, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pentru întregul sezon rece 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, sau pentru o fracțiune din această perioadă, în funcție de data depunerii documentației. 

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure”, mai transmit reprezentanții DAS Oradea. Aceștia precizează că, pentru acordarea suplimentului de energie, solicitanții trebuie să îndeplinească aceleași condiții (privind veniturile și bunurile aflate în proprietate).

Titularii ajutoarelor pentru încălzire și a suplimentului energetic sunt obligați să comunice orice modificare intervenită în situația locativă, componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de cinci zile de la data de la care a intervenit modificarea. Comunicarea modificărilor se face prin depunerea unei noi cereri și declarații pe propria răspundere însoțită de documentele doveditoare care justifică modificarea. Mențiunea aici este că, în cazul pensionarilor ale căror drepturi la ajutor pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie au fost stabilite până la 31 decembrie 2021, acestea se mențin în plată la același nivel până la 31 martie 2022, chiar dacă se modifică venitul.

În contextul prevenirii răspândirii noului Coronavirus, cererile și declarațiile pe propria răspundere completate și însoțite de documentele doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate de către membrii acesteia, precum și celelalte documente necesare se pot transmite către Direcția de Asistență Socială și on-line.