Cel mai mare eveniment din acest an dedicat inserţiei pe piaţa forţei de muncă a tinerilor absolvenţi s-a desfășurat, ieri, în organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor şi al proaspeţilor absolvenţi de pe raza judeţului Bihor, AJOFM Bihor a organizat, ieri, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi atât în Universitatea Agora din Oradea, cât şi în județ, în incinta punctelor de lucru din Aleşd și Marghita, la Primăria Beiuş, dar și la Casa de Cultură a Sindicatelor din Salonta. Potrivit organizatorilor, au fost 982 vizitatori (din care 704 Oradea), fiind selectați spre angajare 332 (210 Oradea). La eveniment au participat 70 de angajatori care au oferit 1.345 locuri de muncă vacante. Dintre acestea, 1.025 de locuri de muncă au fost oferite de cei 50 de angajatori care au fost prezenți la bursa organizată în Oradea. Domeniile de activitate ale societăţilor prezente au fost diverse: comerţ, construcţii, industrie electronică, industrie mecanică, industrie uşoară, servicii, turism etc.

„Este o bursă dedicată absolvenților, un eveniment organizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin agențiile teritoriale, în fiecare județ, la aceeași dată, 20 octombrie. Organizăm această bursă în colaborare cu Universitatea Agora, care găzduiește acest eveniment. Ca o noutate, am extins această bursă și la punctele de lucru Aleșd, Salonta, Marghita și Beiuș, astfel încât tinerii care se află la distanțe considerabile față de Oradea să poată să vadă care sunt locurile de muncă vacante”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Din totalul celor 1.345 de locuri de muncă, vacante la nivelul județului, aproximativ 170 s-au adresat persoanelor cu studii superioare.

„În județul Bihor, am observat în ultimii doi ani o scădere a procentului de locuri de muncă pentru studii superioare. Astfel, dacă în urmă cu doi ani, 15% dintre joburi erau dedicate studiilor superioare, acum sunt doar 10%”, a mai spus interlocutorul nostru.

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au fost prezenţi şi reprezentanţi ai ISU Crișana și Jandarmeria Bihor, care și-au căutat recruți pentru evenimentele lor.

Pe de altă parte, tot în acest an, AJOFM Bihor va organiza Bursa generală a locurilor de muncă. Până atunci, sub egida instituției, va avea loc un eveniment dedicat uceniciei și stagiaturii, două programe foarte importante cu subvenții consistente, acordate de stat prin AJOFM, de la 1.125 de lei la ucenicie până la 1.350 de lei la stagiatură.

„Va fi un eveniment organizat în colaborare cu ISJ Bihor și universități, în care dorim să aducem posibilii ucenici și stagiari în câmpul muncii. Undeva în noiembrie am dori să organizăm acest eveniment, în cadrul unei unități de învățământ, unde angajatorii să-și poată prezenta ofertele, și să începem, încet, încet să reîndrăgostim tinerii de meserii. Pentru că acesta este secretul să nu mai plece tinerii de la noi din țară și să se reîndrăgostească de meserii, astfel încât să observe că în România, respectiv în Oradea și Bihor, putem găsi locuri de muncă bine plătite, dacă venim cu calificarea și competențele necesare”, a conchis șeful AJOFM.