Termoficare Oradea justifică facturile mari pe care le au de plătit orădenii pentru luna februarie susţinând că perioada de facturare a fost mai mare decât în ianuarie (33 de zile faţă de 28 de zile). În plus, susţine Termoficare, în februarie a fost mai rece.

În urma criticilor venite din partea orădenilor nemulţumiţi de facturile mult mai mari aferente lunii februraie comparativ cu luna ianuarie, Termoficare Oradea încercă să se justifice. „În contextul apariției unor informații în mediul online, promovate ulterior pe rețelele de socializare și publicate de unele surse media, privind consumurile de energie termica aferente lunii februarie, Termoficare Oradea SA vine cu următoarele precizări:

temperatura agentului termic, livrat către consumatorii finali, este reglat la sursele de producere, în legătură directă cu temperatura medie exterioară influențată de viteza vântului (temperatura resimțită). Termoficare Oradea SA monitorizează zilnic evoluția temperaturii aerului exterior. Astfel, în cazul în care temperatura aerului crește, temperatura agentului termic furnizat în rețea este diminuată, iar corecția are loc o dată la 24 ore, astfel încât să fie menținut confortul termic în apartamente”, se menţionează într-un comunicat de presă al societăţii orădene de termoficare. Reprezentanţii societăţii susţin că facturile lunii februarie pentru asociaţiile de proprietari „au fost mai mari în medie cu 19% față de luna ianuarie”. Motivele ar fi două. Primul: „perioada medie de facturare pentru luna februarie a fost cu 18% mai mare față de luna ianuarie, respectiv 33 de zile în luna februarie, comparativ cu 28 de zile în luna ianuarie”. Al doilea motiv: „în perioada de facturare (18 ianuarie – 23 februarie) în Municipiul Oradea s-au înregistrat două perioade cu vânt sever, fenomen care favorizează transferul de energie la suprafețele exterioare ale imobilelor cu impact direct în creșterea consumului de energie termică”.

Termoficare Oradea a prezentat şi modalitatea de calcul a consumului de energie termică. „Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporţională cu suprafaţa utilă a spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încălzire din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă pe care proprietarul le are în folosinţă.

Modalitatea de calcul a cantităților de energie termică consumată și repartizarea costurilor pentru fiecare consumator se face de către administratorul asociației de proprietari cu respectarea prevederilor legale în vigoare și a actelor normative specifice”, se menţionează în comunicat.

Astfel, „din analiza statistică a consumurilor de energie termică pentru încălzire la nivelul Municipiului Oradea a reieșit un coeficient mediu de consum de 0,0222 Gcal/mp de suprafață utilă. De exemplu, pentru un apartament de două camere cu suprafața utilă de 55mp consumul mediu ar trebui să fie calculat astfel: 55 (mp) x 0,0222 (Gcal/mp) x 276,15 (lei) = 337 lei”.  

Totodată, Termoficare Oradea precizează că factorii care influenţează consumul de energie termică pentru încălzire sunt: izolația termică a instalațiilor interioare; izolația termică a imobilelor; modificările efectuate asupra instalațiilor interioare de încălzire ale imobilelor; amplasarea geografică a imobilelor.

„De asemenea, suplimentarea numărului corpurilor de încalzire, redimensionarea acestora, existența unor apartamente debranșate în cadrul condominiilor, precum și procedura administrației de repartizare a consumurilor în cadrul imobilelor pot genera diferențe între apartamente cu aceleași caraceristici, dar care sunt amplasate în blocuri diferite, generând astfel un cuantum diferit al facturilor. În concluzie, angajații Termoficare Oradea S.A. vor sta la dispoziția consumatorilor care au nelămuriri privind facturile primite și care ulterior aplicării formulei de calcul exemplificate au constatat un consum considerabil mai mare decât cel care ar fi trebuit să fie în mod normal”, se mai precizează în comunicat.

De precizat că orădenii au reclamat creşteri substanţiale la facturile pe care trebuie să le achite pentru încălzirea pe luna februarie inclusiv în comparaţie cu facturile de anul trecut, unii susţinând că au de plătit şi cu 100 de lei în plus faţă de luna februarie 2019.