Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Oradea, face un apel către orădeni să doneze sânge luni, 23 noiembrie, de la ora 10.00, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea. Apelul este pentru cazul micuței Andra Hadade, în vârstă de 10 ani, care este diagnosticată cu o formă severă de anemie aplastică, aflându-se momentan la ATI, Pediatrie 1, Cluj-Napoca.

Orădenii care vor să spriine acest caz trebuie să știe că orice grupă de sânge poate fi donată, cu mențiunea: Hadade Andra, data nașterii: 17.01.2010, grupa A2 Rh+, Pediatrie 1 ATI, Cluj-Napoca.
„Actul de a dona sânge este un gest responsabil și normal, care poate face diferența între viață și moarte. În România, situația nu a fost niciodată una foarte bună, fiind confirmat faptul că, într-un context obișnuit, doar aproximativ 1,8% din populația țării este dinamică în activități care presupun donarea de sânge. Această perioadă, așezată sub egida pandemiei, a adus cu sine și o scădere drastică a numărului de donatori de sânge la nivel național, fapt care a produs consecințe deosebit de grave în rândul pacienților din țara noastră”, transmit reprezentanții asociației.

„De la debutul pandemiei, numărul donatorilor a scăzut cu un procent cuprins între 40 și 50% față de anul trecut, în ciuda faptului că cererea spitalelor este din ce în ce mai mare. Din păcate, la numărul bolnavilor ale căror vieți atârnau de voința și disponibilitatea noastră de a dona sânge, acum se adaugă și un mare număr de bolnavi infectați cu virusul SARS-COV-2 care au nevoie de transfuzii pentru a supraviețui.  În urma unei donări, se obțin 410-450 ml de sânge, cantitate care poate salva până la trei pacienți pentru care transfuziile sunt indispensabile. Chiar dacă pandemia impune distanțarea fizică, este necesar să rămânem solidari și responsabili. Prin urmare, noi, membri ai asociației, am hotărât să facem apel la oameni pentru a dona sânge, salvând astfel nenumărate vieți”, mai arată aceștia.
„Amintim, pe această cale, de cazul micuței Andra Hadade, în vârstă de 10 ani, care este diagnosticată cu o formă severă de anemie aplastică”, se mai arată în comunicat.
Prin urmare, orădenii sunt așteptați, indiferent de grupa de sânge, să doneze pentru a salva viața acestui copil.