Penitenciarul Oradea, cu sprijinul acordat de Rotary Club Băile Felix, a primit, ieri, vizita regizorului Toma Enache și a actorului Vali V. Popescu, prezenți la proiecția filmului „Între chin și amin” pentru deținuții aflați în custodia unității, dar și pentru membrii personalului.

 

„Între chin şi amin” este o cutremurătoare ecranizare a „Fenomenului Piteşti”, un episod apoteotic al experimentelor de tortură şi dezumanizare pe care comuniştii le-au derulat în lagăre şi închisori, la începutul anilor 1950.

Vizionarea filmului „Între chin și amin” de către deținuți a implicat un tumult emoțional deosebit, fapt care a impresionat invitații, cu atât mai mult cu cât Penitenciarul Oradea este primul penitenciar din România unde s-a prezentat filmul, emoțiile fiind resimțite și de regizorul Toma Enache, care a transmis celor prezenți că „am considerat că este de datoria noastră să povestim lumii, atât cât putem noi, despre aceste adevăruri dureroase, despre suferințele îndurate de acești superoameni, despre puterea lor de a răbda, și în final, de a ierta”. La final, au avut loc discuții interactive între deținuții care au vizionat filmul și regizorul, respectiv actorul din rolul principal, astfel că aceștia din urmă au putut afla informații „la cald” despre impactul pe care l-a avut proiecția în rândul spectatorilor, dar au oferit, totodată, detalii privind trăirile din timpul filmărilor. Prezența regizorului Toma Enache și a actorului Vali V. Popescu a contribuit la amplificarea impactului filmului, la conturarea unei imagini și mai clare asupra motivației care l-a determinat pe regizor să pună în scenă una din cele mai atroce experiențe de dezumanizare din perioada comunistă.