Un bărbat în vârstă de 79 de ani a murit, ieri, intoxicat cu fum, după ce un incendiu a izbucnit în locuinţa sa, cel mai probabil din cauza unui televizor lăsat sub tensiune. Salvatorii l-au găsit pe orădean în debaraua casei şi, deşi au încercat să îl resusciteze, manevrele nu au avut succes.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, instituţia a fost sesizată, ieri, în jurul orei 11.30, prin 112, cu privire la producerea unui incendiu la o locuinţă situată pe strada Republicii din municipiul Oradea. Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea, dintre care două de stingere și unul de prim ajutor calificat și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea. „Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au acționat concomitent pentru căutarea și salvarea eventualelor victime din locuința inundată cu fum și pentru stingerea focarelor. Forțele de intervenție l-au găsit pe proprietar în debaraua casei, în stare de inconștiență. Victima a fost evacuată și predată echipajelor medicale prezente la fața locului, care au efectuat manevre de resuscitare, însă, din nefericire, fără rezultat, medicul declarând decesul bărbatului în vârstă de 79 de ani”, a precizat mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Tot potrivit acesteia, incendiul a fost localizat și lichidat în mai puțin de 10 minute, daunele materiale fiind limitate la circa 10 metri liniari conductor electric, un corp de mobilier, un televizor și materiale textile. Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului efectul termic al curentului electric, produs de un televizor lăsat sub tensiune.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, uneori, ca în cazul incendiului produs ieri, cu pierderi de vieţi omeneşti. Astfel, nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;  instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului; verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent. Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu. Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.