În jur de 60 de copii au participat, ieri, la cea de-a XII-a ediție a Cupei Toamna Orădeană la fotbal, eveniment organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” - Oradea și Asociația Județeană de Fotbal.

La această competiție sportivă au participat șase echipe, după cum urmează: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, Centrul de Plasament „Arany Janos” din Berettyoujfalu – Ungaria, Fundația „Copiii Dragostei” din Popești – Bihor, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Oradea și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Orizont din Oradea.

Evenimentul a avut loc ieri, între orele 10.00 - 13.00, la baza sportivă a Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” - Oradea.

„Copiii așteaptă, de fiecare dată, cu emoție, această competiție, ajunsă la cea de-a XII-a ediție. Este o modalitate de a-i ajuta să-și câștige încrederea în ei, stima de sine, și să guste succesul, cel puțin al participării la acest eveniment. În plus, sunt specialiști (de exemplu, profesori de sport sau arbitri internaționali), care vin și, dacă observă anumite talente între participanți, îi invită să joace în echipe sau să desfășoare anumite activități de sine stătătoare”, ne-a declarat Szarka Arpad, directorul general adjunct al DGASPC Bihor.

După o competiție deschisă, plină de sportivitate și fair-play, pe locul I s-a clasat Centrul de Plasament „Arany Janos” din Berettyoujfalu – Ungaria, pe locul II - Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Orizont din Oradea, pe locul III - Liceul Tehnologic Nr. 1 din Oradea, pe locul IV - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, pe locul V - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, iar pe locul VI - Fundația „Copiii Dragostei” din Popești – Bihor.

„La această competiție au participat tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, majoritatea provenind din sistemul de asistență socială din România și Ungaria. Asociația Județeană de Fotbal a asigurat arbitrajul, prin Bogdan Bărar și George Bronț”, ne-a declarat și Darius Pantea, consilier sportiv în cadrul DGASPC Bihor.

„Sunt impresionat de motivația copiilor, îmi face plăcere să-i arbitrez pentru că știu să joace fotbal. Chiar dacă nu sunt profesioniști, își dau tot interesul pe teren, se bucură de competiție și simt jocul”, ne-a mărturisit arbitrul Bogdan Bărar.

La final, au fost acordate premiile oferite de organizatori, care au constat în cupe, medalii, diplome și mingi profesionale. 

Potrivit lui Ștefan Goția, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor, scopul evenimentului este socializarea copiilor aflați în centrele de plasament cu alți tineri. „Prin participarea la astfel de competiții, tinerii au posibilitatea să experimenteze regulile fair-play-ului, să deprindă noi abilități de conviețuire și relaționare în comunitate și să se bucure de gustul succesului, obținut prin dăruire, spirit de echipă și sportivitate”, a precizat Goția.