Asociația Grund Community sprijină integrarea copiilor și adulților ucraineni sosiți în Oradea cu ateliere de cusut, cu traseu educațional, o școală internațională de vară și tabere de vară integrate.

Asociația Grund, împreună cu Fundația Comunitară Oradea (FCO), cu care a implementat deja mai multe inițiative comunitare, invită acum orădenii și ucrainienii să beneficieze de acestea. După cum a spus Aczél Dóra, președintele asociației, scopul principal al programelor este de a oferi

intervalul de timp și condițiile materiale pentru ca cetățenii ucraineni să se conecteze cu localnicii în limbajul comun al activităților artizanale, al descoperirii, al jocului și, astfel, să se integreze în comunitate. Începând cu luna iunie, Grund Community îi invită pe copii, tineri și adulți în Comuniteca (Fundația Comunitară Oradea), la etajul 1 al magazinului Crișul, la Ateliere de cusut, în care participanții croiesc și decorează împreună articole vestimentare. Cei care se pot desfășura mai bine în natură, se pot îndrepta spre Grădina Comunitară a unchiului Peter și evenimentele „Gândaci și frunze”, unde sunt bineveniți copiii - și nu numai - pentru plimbări de explorare delicioasă a naturii în livadă. De asemenea, copiii ucraineni sunt bineveniți să participe la Școala de vară, organizată în colaborare cu International School of Oradea, unde își pot găsi colegi de joacă într-un mediu internațional, învățând despre limba maternă a celuilalt. Copiii ucrainieni cu vârste între 6 și 12 ani se pot bucura de taberele de vară numite Gr(o)unded Camp, gratuit datorită sponsorilor, care sunt găzduiți în spațiul variat al Fermei Posticum în luna august și care se pregătesc cu activități de cunoaștere și autocunoaștere prin natură. Toate aceste evenimente se vor derula în cadrul programului Oxfam, finanțat prin „Integration Program for Refugees”, un program înființat cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR prin Fundația Comunitară Oradea și implementat la nivel local de Asociația Grund Community.