Elevi de la mai multe școli orădene au plantat, zilele trecute, 400 de puieți de stejar roșu la KingsLand, în localitatea bihoreană Ineu. Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului Copacul „Colecționar” Urban, dezvoltat de Asociația Piticot, în parteneriat cu Facultatea de Protecția Mediului din Oradea.

 

În cadrul proiectului sus-amintit, vineri, 3 noiembrie, a avut loc prima activitate, care a antrenat elevii din clasele 9-12 de la opt școli orădene: Liceul Teoretic Aurel Lazar, Liceul Don Orione, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Național Iosif Vulcan, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși, Colegiul Economic Partenie Cosma și Liceul Teoretic Onisfor Ghibu. Tinerii au plantat 400 de puieți de stejar roșu în localitatea bihoreană Ineu, la KingsLand, de asemenea, au susținut oral referate realizate pe teme de ecologie și protecția mediului în fața unei comisii formată din cadre universitare de la Facultatea de Protecția Mediului Oradea.

„Mulțumim tuturor cadrelor didactice prezente la eveniment, oameni care s-au implicat trup și suflet în realizarea acestui proiect, precum și domnului decan al Facultății de Protecția Mediului și directorului Departamentului de Ingineria Mediului pentru cuvintele adresate elevilor. Totodată, aducem mulțumiri domnului ing. Ghiță Crainic, șef lucrări în cadrul departamentului de Silvicultură, pentru donarea puieților și pentru participarea la acțiunea de plantare, alături de elevi”, au transmis reprezentanții Asociației Piticot.

Acest concurs este finanțat prin proiectul nr. 201 din 26 iulie 2017, fiind finanțat prin Programul anual de finanțări nerambursabile județene al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte (DDIP) Bihor. De asemenea, acest proiect/concurs se derulează în baza protocolului semnat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Scopul proiectului este de a promova în rândul elevilor de liceu principiile educației pentru mediu și pentru sănătatea mediului în vederea conștientizării și dezvoltării responsabilității față de mediu și a dezvoltării motivației și abilităților de participare la îmbunătățirea stării mediului. Proiectul contribuie și la creșterea interesului cadrelor didactice universitare și preuniversitare de a se implica în activități de voluntariat privind protecția mediului, dezvoltând, astfel, un model de conduită ecologică pentru copii.

Sâmbătă, 11 noiembrie, va avea loc festivitatea de premiere, începând cu ora 12.00, în Piața Unirii din Oradea, unde elevii participanți vor realiza un copac „colecționar” urban din deseuri. Premiile oferite sunt: locul 1 - biciclete (pentru fiecare membru al echipei), locul 2 - trotinete (pentru fiecare membru al echipei), locul 3 - cort camping (pentru fiecare membru al echipei), diplome și medalii pentru fiecare elev participant.