Organizat de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, „Crăciun în Ținutul Păpușilor” este un eveniment tematic, care a ajuns anul acesta la ediția a II-a și se va desfășura în perioada 12-18 decembrie.

Continuând tradiția primei ediții, copiii vor putea petrece timp prețios alături de părinți, profesori, prieteni, bucurându-se de întâlnirea cu cele mai frumoase personaje de basm, de activități distractive și educative, toate într-un decor feeric de sărbătoare.

Noutatea ediției a II-a a evenimentului este dimensiunea umanitară pe care și-o asumă, prin două campanii caritabile create în parteneriat cu DGASPC Bihor, prin care organizatorii doresc să aducă bucurie și speranță copiilor abandonați, care se află în centre de plasament sau în case de tip familial în județul Bihor: „Îndeplinește o dorință” și „Un dar de Crăciun”.

„Când vorbim despre Crăciun, ne gândim la familie, bunătate, speranță, dar și la îndeplinirea dorințelor. Cei care simt cel mai puternic magia acestei sărbători sunt copiii. Crăciunul acesta, vă invităm să fim mai buni și să oferim speranță copiilor și adolescenților cu care viața nu a fost atât de darnică”, este îndemnul lui Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria.

Campania „Îndeplinește o dorință” este dedicată copiilor și adolescenților aflați în centrele de plasament ale DGASPC Bihor. Scopul acestei campanii este de a oferi posibilitatea copiilor care nu se bucură de dragostea și protecția unei familii de a simți, chiar și pentru o clipă, că dorințele lor, de orice fel, sunt ascultate de către cineva, și că au și ei dreptul să se bucure de un mic răsfăț.

„Iniţial, am vrut să denumim campania „Copii pentru Copii”, din dorinţa de a responsabiliza micii spectatori şi de a-i educa spre caritate. Apoi, am realizat că, de sărbători, ne amintim, oricum, să fim mai buni. Suntem mai dispuşi să donăm, să hrănim, să îmbrăcăm, să ne unim în acţiuni dedicate familiilor defavorizate. Aşa că am transformat campania de caritate într-o campanie de... sensibilitate. Ne-am amintit de copiii şi adolescenţii care au dorinţe în diverse momente speciale din viaţa lor. De părinţii care se străduiesc să le îndeplinească visele. Şi de copiii care n-au părinţi”, explică Andreea Costea, directoarea Trupei Arcadia.

Copiii instituţionalizați din cadrul DGASPC Bihor, cei sănătoşi, de vârstă mică, ajung în familiile asistenţilor maternali. Ei au şansa să simtă că „aparţin”, un verb care defineşte una dintre nevoile emoţionale de bază ale fiinţei umane. O nevoie care, spun psihologii, este la fel de importantă ca nevoia de hrană sau de adăpost. Cei bolnavi şi cei cu vârste mai mari de 11 ani, rămân în centrele de plasament, până la vârsta majoratului. La ei s-au gândit organizatorii în această campanie. I-au întrebat ce îşi doresc de Crăciun, iar ei şi-au dat voie să viseze.

„Ce am fi dispuşi să oferim unui copil care are deja o haină, o farfurie de mâncare şi un adăpost? Dar unui adolescent? Putem să-l ajutăm să aparţină... marii familii a copiilor care-şi văd dorinţele împlinite? Mulţi dintre ei au fost cuminţi... o să vedeţi. V-au scris o scrisoare...”, mai spune Andreea Costea.

Copiii instituționalizați în centrele de plasament ale DGASPC Bihor au fost invitați să scrie câte o scrisoare în care să spună ce-și doresc ei de Crăciun. Scrisorile sunt urcate pe platforma campaniei https://indeplinesteodorinta.ro/, unde pot fi lecturate și alese de către cei care doresc să le îndeplinească copiilor dorințele. Cadourile vor fi centralizate la Teatrul Regina Maria, până în data de 15 decembrie, și oferite copiilor de către Moș Crăciun, care îi va vizita la centre.

Ce-a de-a doua campanie, „Un dar de Crăciun”, se îndreaptă spre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani, care sunt în grija asistenților maternali. În cadrul acestei campanii, în data de 13 decembrie, de la ora 17.00, la Sala Arcadia, se va juca pentru copii spectacolul „Cei trei purceluși”, iar pe lângă cadoul teatral oferit de către Trupa Arcadia, a fost lansat un apel umanitar mai multor firme din zonă, pentru a putea pregăti un mic dar de Crăciun copiilor, ce va fi oferit după spectacol de către Moș Crăciun.

Întreg programul evenimentului „Crăciun în Ținutul Păpușilor” va putea fi consultat pe pagina de Facebook Teatrul Regina Maria - Trupa Arcadia și pe site-ul Teatrului Regina Maria.