Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români a demarat, pentru o perioadă de două săptămâni (23 noiembrie 2020 – 4 decembrie 2020), o nobilă acțiune de donare de sânge sub îndemnul „Din inima ASCOR pentru inima tuturor!”.

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Oradea, una din cele 18 filiale din țară, a organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, în cadrul acestei campanii, în data de 23 noiembrie 2020, o astfel de acțiune filantropică. Conform informării transmise de coordonatoarea Denisa Lascău, în acest demers s-au implicat câteva zeci de voluntari. În cadrul campaniei, ASCOR a sprijinit punctual și cazul unei fetițe în vârstă de 10 ani, Andra Hadade, diagnosticată cu o formă severă de anemie aplastică, care are nevoie de transfuzii sanguine zilnice.

„Scopul principal al acestei campanii este de a aplana criza acută de sânge din spitale și de a îmbunătăți starea pacienților care luptă pentru viață. În fond, actul de a dona sânge este un gest responsabil și normal, care poate face diferența între viață și moarte. În România, situația nu a fost niciodată una foarte bună, fiind confirmat faptul că, într-un context obișnuit, doar aproximativ 1,8% din populația țării este dinamică în activități care presupun donarea de sânge”, a spus Denisa Lascău.

„Această perioadă, așezată sub egida pandemiei, a adus cu sine și o scădere drastică a numărului de donatori de sânge la nivel național, fenomen care a produs consecințe deosebit de grave în rândul pacienților din țara noastră. De la debutul pandemiei, numărul donatorilor a scăzut cu un procent cuprins între 40 și 50% față de anul trecut, în ciuda faptului că cererea spitalelor este din ce în ce mai mare. Din păcate, la numărul bolnavilor ale căror vieți atârnau de voința și disponibilitatea noastră de a dona sânge, acum se adaugă și un mare număr de bolnavi înfectați cu virusul SARS-COV-2, care au nevoie de transfuzii pentru a supraviețui”, mai spune coordonatoarea.

Aceasta atrage atenţia că în urma unei prelevări sanguine, se obțin 410-450 ml de sânge, cantitate care poate salva până la trei pacienți pentru care transfuziile sunt indispensabile.

Campania ASCOR se înscrie în seria de activități menite să marcheze cei 30 de ani de activitate continuă ai asociației, cu preponderență în mediul universitar, dar și cel preuniversitar.