Veste bună pentru românii care au lucrat în Italia şi urmează să-şi întocmească actele de pensionare. Partea italiană a promis că dosarele cetăţenilor români vor fi soluţionate mai rapid. Procesul recunoaşterii vechimii se derulează extrem de greoi, ajungând până la trei ani.

Ministrul Muncii, Simona Bucura - Oprescu a avut la Luxemburg, la solicitarea sa şi în marja Consiliului Uniunii Europene dedicat miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale, o întâlnire bilaterală cu omoloaga sa din Italia, Marina Elvira Calderone. Ministrul Muncii şi Politicilor Sociale Elvia Calderone i-a transmis oficialului român că angajaţii care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele de pensii întârziate ale cetăţenilor români, fiind în prezent vorba de aproximativ 5.000 de dosare.

Potrivit postării de miercuri, pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii, Simona Bucura-Oprescu a prezentat omologului italian situaţia recunoaşterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia.

Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoaşterii drepturilor respective se desfăşoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani, mai indică sursa citată. Ca urmare a întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situaţiei.

Astfel, 10 funcţionari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formaţi şi se vor ocupa special de soluţionarea cererilor transmise online de către cetăţenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajaţii care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

„Îi mulţumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacţia imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluţionarea unei probleme care vizează toţi lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forţele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Italia va continua", a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei menţionate.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceştia în Peninsulă este de peste 600.000. INPS Terni gestionează, ca Pol de Competenţă, cel mai mare număr de cereri de obţinere a pensiei comunitare în relaţia cu instituţiile române

Foto: gazetaromaneasca.com