Dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă, în primul semestru al anului trecut, domeniul construcții - clădiri ocupă poziția a doua, dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a trimis vineri, 26 februarie, un comunicat de presă privind derularea Campaniei naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.

Potrivit documentului, dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă (1779), în primul semestru al anului 2020, domeniul construcții clădiri ocupă poziția a doua, cu 118 accidentați (6,6% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal - 11 accidentați mortal (23,1% din totalul accidentaților mortal).

„Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2020, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile”, transmite Marius Rotar, inspector șef ITM Bihor.

Anul trecut, Inspecţia Muncii a desfăşurat o campanie naţională privind prevenirea riscurilor de cădere de la înălțime în domeniul construcțiilor.

„Urmare a analizării rezultatelor campaniei realizate în anul 2020, s-a decis continuarea campaniei naționale privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate la nivel naţional în domeniul construcţiilor în anul 2021”, menționează șeful ITM Bihor.

Campania națională se desfăşoară în etape. Astfel, în prima etapă, în intervalul 1 martie - 30 martie 2021, prin ședinţele de conştientizare și prin organizarea de dezbateri între ITM Bihor și angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor, se va realiza mediatizarea, informarea și conștientizarea privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.

În cadrul temelor ce se vor discuta vor fi prezentate exemple de accidente de muncă produse în șantierele de construcții. Se va pune accent pe încălcările prevederilor legale care au făcut posibilă producerea acestor evenimente și, după caz, asupra măsurilor de prevenire care au fost ignorate.

„Acţiunile de control se vor desfăşura în a doua etapă, în lunile aprilie - octombrie 2021, constând în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor, prin acțiuni de control la angajatori”, precizează Marius Rotar.