Atmosferă de sărbătoare, zilele trecute, la Centrul de Zi din Oradea, unde copiii au participat la o serie de activități interesante specifice Sărbătorilor Pascale.

De la încondeiatul ouălor, la realizarea unor frumoase ornamente de Paști, copiii din Centrul de Îngrijire de Zi au luat parte la numeroase activități dedicate Sfintelor Sărbători. Totodată, aceștia au primit, zilele trecute, vizita unor tineri din comunitatea slovacă, din localitatea Valea Cerului, care le-au adus în dar pachețele cu dulciuri și jucării. Împreună, s-au bucurat de aventura căutării ouălor și de împodobirea cu ornamente de Paști a curții centrului.

„Anul acesta, mai mult ca oricând, iepurașul i-a răsfățat pe copiii din Centrul de Zi, cu sprijinul unor oameni cu suflet mare care le-au adus un strop de bucurie”, transmit reprezentanții Direcției de Asistență Socială Oradea.

Aceşti copii provin din familii aflate în dificultate sau de risc de excluziune socială, familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, cu un nivel scăzut de educație, existând posibilitatea de abandon şcolar şi familial, fapt pentru care au nevoie de toată susținerea comunității.

Și tinerii din Centrul Social Dignitas, aflat în subordinea DAS Oradea, s-au pregătit, cu mare bucurie și emoție, să întâmpine Sărbătorile Pascale. Astfel, alături de Georgeta Parasca, asistentul social al centrului, aceștia s-au pus pe treabă, au vopsit ouăle, așa cum spune tradiția, și au pregătit masa de Paște.

A fost un bun prilej pentru tineri de a împărtăși momente frumoase sau mai puțin frumoase pe care le-au trăit în ultimul an, și să își stabilească noi obiective. 

„Scopul funcționării Centrului social cu destinație multifuncțională „Dignitas” este dobândirea deprinderilor pentru o viaţă independentă, dobândirea unor abilități psihosociale care să le permită tinerilor să ducă o existenţă fără a depinde de asistenţă din partea societăţii. Alături de colegii din DASO și din cadrul centrului, încercăm să îi îndrumăm și să îi integrăm pe tinerii noștri, ne bucurăm pentru fiecare reușită a lor, atât profesională cât și personală, și suntem încrezători că vor deveni oameni de bază în societatea noastră”, afirmă Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.

Până în luna februarie 2021 a funcționat și Centrul Social Candeo, pentru tinerele provenind din sistemul de protecție a copilului, centru care s-a desființat pentru că beneficiarele, cu sprijinul asistenților sociali din centru, au reușit să se integreze în societate și au părăsit centrul.