Realizate cu multă migală şi dăruire, obiectele care ies din mâinile tinerilor cu dizabilități au ceva special, aşa cum speciali sunt şi cei care le creează. Ieri, la sediul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), a avut loc un târg de primăvară, în cadrul căruia produsele lucrate manual de către persoanele cu dizabilităţi s-au bucurat de aprecierea tuturor vizitatorilor.

 

Trei asociații și o fundație din Oradea au răspuns prezent la evenimentul organizat, ieri, de către Administrația Socială Comunitară Oradea: Asociația SOS Autism Bihor, Asociația Down Oradea - Centrul de Zi „Iedera”, Asociația „Alsterdorf” și Fundația Creștină „Diakonia” Filiala Oradea - Atelierul Protejat „Albinuța”.

Evenimentul s-a desfășurat între orele 11.00-16.00, la sediul Administrației Sociale Comunitare Oradea, Serviciul Relații cu Publicul, și s-a bucurat de succes în rândul vizitatorilor.

Asociația SOS Autism Bihor a prezentat la târg obiecte decorative din ghips, vaze, cutii, frumos decorate, flori din hârtie etc., toate realizate de către tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, din cadrul asociației. Aceștia au definitivat lucrările cu ajutorul unor mămici din asociație, două dintre acestea – Iulia Cocean și Gabriela Bala - fiind prezente, ieri, la eveniment.

„Sunt lucrări realizate din toamna anului trecut, de către nouă tineri, membri ai Asociației SOS Autism Bihor, împreună cu câteva mămici, care au definitivat lucrările”, ne-a declarat Gabriela Bala. 

Asociația Down Oradea a fost reprezentată la expoziție de Lucia Ciobanu, președinta asociației, și de Csilla Barta, mama unuia dintre tinerii cu sindrom Down, membru al Asociației Down din Oradea. Pentru a crea cele mai frumoase lumânări, broșe, brăţări, tablouri și icoane, tinerii şi adulţii de la Centrul de Zi „Iedera” au muncit, în ultimul an, cu multă migală și dăruire, coordonați de angajații și voluntarii din Centru.

„Fiecare dintre cei 17 tineri care au realizat lucrările a lucrat într-un domeniu care i-a plăcut mai mult”, ne-a declarat Lucia Ciobanu.

„Pentru noi, ca asociație, următorul proiect în care suntem implicați este Ziua Mărțișorului, Ziua Down”, un eveniment organizat, de peste zece ani, în parteneriat cu Biblioteca Județeană”, a mai spus interlocutoarea noastră.

Din Asociația „Alsterdorf” Oradea fac parte 56 de tineri cu dizabilități, unul dintre ei, Rezmuveș Ștefan, fiind prezent, ieri, la târg. Cei care au vizitat standul asociației au putut cumpăra, printre altele, lumânări, tablouri cu semințe și săpunuri, toate realizate, cu îndemânare și talent, de către tinerii din asociație. „Produsele au fost confecționate de la începutul acestui an, de către tinerii noștri, în cadrul atelierelor. În fiecare zi a săptămânii avem câte un atelier specific, iar tinerii participă la ele cu bucurie”,  ne-a declarat Diana Borta-Vereș, educator la Asociația „Alsterdorf”.

Una dintre atracțiile târgului a fost cartea textilă pentru copii mici, având inserturi cu texturi pentru dezvoltarea cunoștințelor prichindeilor, produs care s-a regăsit la standul Atelierului Protejat „Albinuța”, reprezentat de Gabriela Jakab. Tot aici, au mai fost expuse brelocuri, flori artificiale, pernuțe, sacoșe etc.

„Scopul acestui eveniment este de a scoate în evidență munca pe care membrii acestor asociații o depun. Totodată, dorim să tragem un semnal de alarmă că și ei fac parte din comunitatea noastră și că pot fi integrați cu ajutorul nostru, al celor din jur. Un târg similar a mai avut loc anul trecut, în iarnă, fiind inclus în Ziua Persoanelor cu Dizabilități. Dorim ca, în vara acestui an, să organizăm un târg similar, tot la sediul nostru, pe o perioadă mai lungă de timp”, ne-a declarat Consuella Govor, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Sociale Comunitare Oradea.