Cum şi ce mâncăm la ieşirea din post şi în perioada sărbătorilor
Medicii recomandă ca, de Sărbătorile de Iarnă, să fie consumate alternativ şi echilibrat alimente şi băuturi tradiţionale în locul preparatelor tip fast food şi a sucurilor industriale, chiar dacă tentaţiile sunt mari, iar oferta foarte diversă.
Pentru evitarea problemelor de sănătate în perioada sărbătorilor, medicii recomandă moderaţie şi în special atenţie la modul în care se consumă delicatesele şi la combinaţiile dintre acestea.
"Sistemul enzimatic digestiv nefiind suprasolicitat în perioada postului, orice fel de abuz va fi sancţionat de tubul digestiv la ieşirea din această perioadă, prin sindrom dispeptic, manifestat prin greţuri, vărsături, gust amar, dureri de cap, balonări", ne-a explicat dr. Larisa Dumbravă, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice (DNMB) la Spitalul Clinic de Copii "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, indicând ca alimentele să fie consumate cu moderaţie. Medicul recomandă, de asemenea, atenţie la asocierile dintre alimente, în special evitarea combinaţiilor dintre grăsimi şi dulciuri rafinate, la aceeaşi masă. Potrivit dr. Larisa Dumbravă este indicat însă la fiecare meniu consumul de salate de crudităţi sezoniere, cum sunt rădăcinoasele. Ingestia apei trebuie făcută doar la distanţă de jumătate de oră înainte de masă sau la cel puţin două ore după. Băuturile alcoolice pot fi consumate în funcţie de alimentele ingerate, dar nu în cantităţi exagerate. În ciuda obişnuinţelor, nu se recomandă băuturile spirtoase rafinate înainte de masă, ci mai degrabă după mâncare, în timp ce vinul este de preferat să fie consumat înainte.
Este indicat să se mănânce câte puţin şi des, chiar o dată la trei ore şi obligatoriu una din mese să fie alcătuită numai din fructe. Pentru a evita crizele biliare provocate de consumul în exces al alimentelor şi al băuturii, este necesară o hrană cât mai echilibrată, în care alimentele mai grele să alterneze cu multe fructe, legume şi ceaiuri din plante. Este total contraindicat consumul, la o singură masă, a produselor cu maioneză, icre, cârnaţi, salată boeuf, piftie, sarmale, carne de porc şi dulciuri concentrate. Pentru diabetici, mesele din perioada Sărbătorilor de Iarnă trebuie să se încadreze în recomandările făcute de medic. Prăjiturile nu trebuie să conţină zahăr, în prezent existând cofetării care prepară produse dietetice specifice. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii şi cei cu afecţiuni renale trebuie să evite alimentele sărate, iar hepaticii - consumul de alcool. La sfârşitul mesei festive, este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele lichide având proprietatea de a uşura digestia.
Unii medici interzic categoric consumul băuturilor energizante, recomandând, în schimb, ceaiuri din plante, care pot avea acelaşi efect tonic, respectiv un ceai negru.



Comentarii
Nu există nici un comentariu.