Sala „Arcadia” a Teatrului Regina Maria a devenit, marți, 21 mai, neîncăpătoare, cu prilejul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional „Flori de Mai”, care a reunit sute de copii cu nevoi speciale din Oradea, județ, dar și din țară.

Festivalul s-a desfășurat sub formă de concurs, pe tema „Primăvara - anotimpul bucuriei”, și a avut următoarele secţiuni: Decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), Muzică (cântece, instrumente muzicale), Dans (dans popular, dans modern),Teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume) și DVD. Amfitrioni au fost Romina Dan și și Otilia Urs, profesori la CSEI „Orizont” Oradea. Programul artistic prezentat pe scenă de fiecare instituție a constat într-un moment de dans, muzică și teatru, iar lucrările prezentate în cadrul secțiunii expoziție de fiecare instituţie au fost dispuse sub forma unui tot unitar. Un juriu format din reprezentanții unor instituţii culturale de prestigiu din judeţ, parteneri ai evenimentului, a desemnat câştigătorii fiecărei secţiuni, pe baza fișei de evaluare. Prin introducerea concursului în CAEN, evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru organizatori reprezintă un indicator al reuşitei. La ediția din acest an au participat, în spectacol, în jur de 36 de formații artistice, 235 elevi (pe scenă) din instituții bihorene, din țară și din străinătate, la secţiunea DVD au luat parte aproximativ 13 formaţii artistice, coordonate de cadre didactice din opt instituții bihorene, din țară și din străinătate, iar la secțiunea decorațiuni, au fost expuse lucrări ale copiilor cu CES coordonați de cadre didactice din 97 de unități scolare din România și din străinătate. Coordonatoarea festivalului a fost prof. dr. Angela Marușca, directoarea CSEI „Orizont” Oradea.  

„Ediția din acest an a festivalului aduce mai multe județe participante, direct pe scenă. Creștem de la an la an, avem și susținători mai mulți. Din Oradea participă toate instituțiile de învățământ special, dar și o parte din școlile de masă unde sunt copii integrați. În juriul de la scenă sunt reprezentanți ai ISJ Bihor, CJRAE, Palatul Copiilor Oradea, Liceul de Arte, Teatrul Arcadia, CCD, CJ Bihor și DGASPC Bihor. Pentru Decorațiuni, a fost desemnat un alt juriu, format din directorii din învățământul special din Bihor, dar și din Reșița și Hunedoara”, ne-a declarat Angela Marușca. Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați pentru munca lor cu pachete cu dulciuri, diplome și mascote.

„Scopul evenimentului este integrarea copiilor cu CES, socializarea și, bineînțeles, legarea de prietenii între copiii noștri și copiii din alte școli, dar și o colaborare cât mai strânsă cu școlile partenere”, a precizat interlocutoarea noastră.

Festivalul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, în colaborare cu: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Teatrul „Regina Maria”, Oradea, Universitatea din Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Liceul de Arte Oradea, Asociația ACTA Center” Oradea și Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”.