Dacă nu colectăm selectiv costurile vor fi foarte ridicate şi, în mod inevitabil, acest lucru trebuie să se întâmple şi în comunele judeţului.  Aceasta ar putea fi una din concluziile acelei metodologii de selecție pe care administraţia comunei Sălacea doreşte să o implementeze.

Pe teritoriul comunei Sălacea se va înființa o curte specială destinată mai multor containere pentru a putea aduna toate tipurile de deșeuri menajere, se arată într-un comunicat de presă semnat de Horváth Béla, primarul comunei.

„Astfel, vom putea evita creșterile de preț pentru populație. Ideea provine din Italia, de unde au revenit de curând dintr-o delegație reprezentanții comunei și cei ai firmelor Eco Bihor și Ave, companii specializate pe domeniul adunării, prelucrării și depozitării deșeurilor. În orășelul Rogno, s-a implementat o procedură care are în același timp mai multe avantaje. Prima dintre ele ar fi evitarea creșterii prețurilor la serviciile de transport al deșeurilor, iar cealaltă este că, deșeurile se reciclează aproape în totalitate. Stefano Ambrosi, managerul gestionării deșeurilor din micul orășel din nordul Italiei a fost cel care a primit oaspeții din România, și le-a arătat într-o primă fază cum funcționează în practică întreaga procedură. Apoi, a fost prezentat la ce tipuri de provocări trebuie să facă față administrația publică locală până ce procedura va fi implementată”, se arată în comunicat.

Rețeta scandinavă

Gazdele, la rândul lor, au văzut metodologia în Norvegia, au „importat” și implementat-o mai apoi în orășelul italian. „Esența acesteia pe scurt, este că,

pentru gunoi mai puțin, evident, și cheltuielile sunt mai mici. Dacă se vor aduna selectiv toate tipurile de deșeuri, atunci vom avea muncitori mai puțini și cheltuieli cu transportul mai scăzute. Au amenajat un spațiu destinat exclusiv colectării deșeurilor, unde pot fi adunate toate tipurile de gunoi în containere separate (ajungând în locuri diferite deșeurile biodegradabile, sticla, uleiul alimentar sau tuburile luminescente).

Un alt element important al colectării deșeurilor a fost că mașina specializată pentru adunarea deșeurilor merge la case, din poartă în poartă, iar de această dată nu trebuie să ne imaginăm o mașină de dimensiuni mari, ci una medie, care circulă de jur-împrejurul localității. Trebuie avut în vedere că orășelul gazdă este compus din mai multe localități, iar o parte din aceasta poate fi abordată doar pe drumuri de serpentine abrupte. Locuitorii pun afară coșurile mici. Vorbim de coșuri, la plural, fiindcă sunt adunate separat sticlele, deșeul alimentar sau plasticul. Nu au putut fi văzute țarcuri închise, fiindcă gunoiul este adunat de la fiecare gospodărie, în fiecare dimineață. De menționat că, ce tip de deșeu va fi colectat pentru zilele din săptămână este prestabilit, populația conformându-se. Astfel, vor fi puse afară pentru a fi adunate coșurile, cratițele sau sacii cu culoarea corespunzătoare pentru ziua respectivă. Aceasta înseamnă în același timp, că deja la nivelul fiecărei gospodării începe colectarea selectivă. Pot fi colectate în aparatul specializat flacoane de minim 0,5 până în 2 litri. În funcție de numărul acestora, consumatorul primește un voucher pe care ulterior o va putea folosi la cumpărături cu discount. Tot aparatele au și funcția de a da oamenilor sacii menajeri, care pot fi obținuți pe baza unei cartele. Această parte importantă a funcționării gestionării deșeurilor a fost prezentată deja de primarul din Rogno, Dario Colossi. Prețul unui astfel de aparat este de aproximativ 10.000 euro.”

Factorul uman

De-a lungul prezentării, cei din Italia au subliniat de mai multe ori importanța deosebită a factorului uman. Trebuie avut în vedere necesitatea ca locuitorii să selecteze deșeurile deja la nivel de gospodărie. Alt coș pentru deșeuri metalice feroase, pentru sticle, plastic, hârtie și deșeuri alimentare. „Primarul a spus că, deseori, copilul este cel mai receptiv la această abordare, și este urmat de întreaga familie. Asta se datorează și faptului că, mesajele sunt preluate de cei mici prin intermediul mai multor programe școlare sau informări de la nivelul sistemului educațional. Toate acestea se suprapun cu mai multe forum-uri ținute la nivelul comunității pentru a convinge localnicii de ce este mai indicat să ajungă deșeurile la locurile de depozitare nu amestecat, ci selectat”.  

Sălacea, primul proiect-pilot

„Primul obiectiv de realizat pentru adaptarea acestui sistem ar fi amenajarea unei curți în care diversele deșeuri să ajungă în containere separate. Aici enumerăm: sticla, becuri, flacoanele de plastic, etc. Un loc, unde fiecare deșeu ar ajunge în containerul destinat pentru acel element particular. Prin aceasta s-ar putea menține prețul de 5 lei / persoană. Pentru că acestea nu ar trebui transportate atât de des ca și pubelele pentru gunoi, nu ar fi necesar să fie în spinarea cetățenilor supracosturile. Pentru că transportul și depozitarea deșeurilor sunt din ce în ce mai costisitoare. Un singur lucru a trebuit să ia în considerare conducerea administrației locale din comuna Sălacea când a luat decizia de a se angaja în acest proiect: dacă până în 2013 au fost 86 tone de deșeuri pe an, anul trecut, această cantitate a crescut la 268 tone! 

Cea mai mare problemă cu această cantitate uriașă este că 40% nu ar trebui să părăsească raza comunei. Prin aceasta am putea scădea semnificativ din costuri. Ceea ce atinge aproape jumătate din greutatea deșeurilor comunei sunt praf, pământ, piatră, cenusă sau vegetație din grădină, dar cu creșterea continuă a prețului depozitării gunoiului, trebuie să fie lua în calcul selectarea a tot ce este biodegradabil, acela trebuind să rămână în localitate.

Un alt criteriu important luat în considerare de administrația locală când a decis să fie partener al acestui proiect a fost că printr-o directivă europeană se stabilește ca cel puțin 25% din deșeuri să fie adunate selectiv, ori cifrele reale din momentul de față sunt la nivelul a circa 3-4%”, se arată în comunicat.