Astăzi, 14 iunie, a avut loc ceremonia de deschidere a șantierului de construire a primei case de tip familial, inclusă în proiectul „Aripi de înger”. Evenimentul s-a bucurat de participarea Preasfinției Sale Sofronie, Episcopul Ortodox al Oradiei, care a rostit o rugăciune de binecuvântare a locului.

 

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor este iniţiatorul unei acţiuni de reorganizare a sistemului de protecţie a copilului, în parteneriat și în colaborare cu Fundația HHC România, Fundaţia Sera România și Asociaţia Filantropia Oradea. 

Casa de tip familial de la Parohia Ortodoxă Română Zorilor din Oradea și-a deschis oficial şantierul vineri, pentru ca 12 copii din sistemul de asistență și protecție socială să înceapă acolo o nouă viaţă. Edificiul va fi construit de Fundaţia Sera România, care contribuie integral pentru ridicarea şi dotarea acestui imobil de peste 300 mp, pe o suprafaţă de teren de 1.000 mp, pusă la dispoziţie de parohia ortodoxă.

La ceremonia de deschidere a șantierului de lucru organizată vineri, 14 iunie, alături de reprezentații Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor – Ildiko Szanto, director adjunct, și Ștefan Goția, purtător de cuvânt, a preoților implicați în proiect și a voluntarilor Asociației Filantropia Oradea, a fost prezent și Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox al Oradiei, care a rostit o rugăciune de binecuvântare a casei ce urmează a fi zidită aici, fiind asistat de 45 de copii din Oradea, membri ai comunităţii IMPACT, care militează pentru educaţie, integrare şi participare comunitară a tuturor copiilor şi care şi-au dat mâinile, conturând în mod simbolic noua casă pentru copii, pentru care doresc să fie în continuare un sprijin prin activităţile comune pe care le vor realiza cu copiii de aici, sub coordonarea Asociaţiei Filantropia Oradea. Este vorba despre elevi din clasele V-XI, de la următoarele instituții de învățământ: Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Economic „Partenie Cosma” și Colegiul Național „Iosif Vulcan”, însoțiți de cadre didactice, în frunte cu prof. Alina Deliman, de la Școala „Nicolae Bălcescu”.

Potrivit părintelui Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea, acest demers comunitar este pus în operă ca urmare a unui protocol de colaborare iniţiat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, semnat împreună cu Fundaţia Sera România, Parohia Ortodoxă Română Zorilor din Oradea şi Asociaţia Filantropia Oradea, prin care se doreşte reorganizarea unor instituţii vechi de protecţie a copilului în vederea creşterii calităţii vieţii copiilor abandonaţi, aducându-i mai aproape de comunitate şi implicând comunitatea mai mult în viaţa acestora.

După darea în folosinţă a casei de tip familial, Asociația Filantropia Oradea, împreună cu comunitățile parohiale implicate, va sprijini DGASPC Bihor în activitatea de îngrijire și integrare comunitară a copiilor din noul cămin familial, prin intermediul proiectului „Aripi de înger”, inițiat de comunitatea cluburilor de copii și tineret pentru educație-nonformală IMPACT.

„Casa de tip familial, ce va fi construită aici, este realizată cu sprijinul financiar al Fundației Sera România, care asigură finanțarea integrală și dotarea acesteia. Nouă ne rămâne ca, apoi, să administrăm acest imobil și să îmbunătățim viața copiilor prin Asociația Filantropia, prin parohia ortodoxă care va oferi resursele sufletești ca acești copii să fie primiți în comunitate. La eveniment participă preoții care vor construi case de tip familial în parohiile lor: preotul Dan Lele, de la Biserica Sfântul Dimitrie, preotul Cosmin Popa de la Paleu, preotul Virgil Bocșan de la Rontău, părintele Nicolae Robotin de la Oșorhei și preotul Miron Erdei din Oradea. Până în decembrie anul acesta, vor fi finalizate două case, iar anul viitor, următoarele trei, costul ridicându-se la peste 150.000 de euro pentru fiecare casă, doar partea de construcție, fără teren. Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor implicați în realizarea acestui deziderat!”, a declarat pentru CRIȘANA părintele Laurențiu Lazăr.