Marţi, 13 iunie, la Hotel Continental, Asociația Caritas Catolica a consacrat o seară de gală aparte acelor persoane care şi-au jertfit timpul, talentul şi forţele, spre a-i ajuta în mod voluntar pe cei nevoiaşi, respectiv au sprijinit activitatea organizaţiei.

 

În cadrul evenimentului, directorul general al Asociației Caritas Catolica, părintele Rajna József, a oferit diplome de apreciere pentru 70 de voluntari, incluzând voluntari individuali, grupuri de elevi, directori de instituţii şi reprezentanţi ai unor organizaţii de tineret şi asociaţii. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de voluntariat VOLO, finanţat prin Programul de Cooperare elveţiano-român.

Gala a fost onorată cu prezenţa de numeroase personalităţi marcante din conducerea bisericii, dar și de autoritățile locale şi judeţene. Participanţii au fost salutaţi de moderatoarea evenimentului, Sebestyén-Sárközi Anikó, gala fiind deschisă de Excelența Sa Böcskei László, episcopul romano-catolic al Oradiei, care a accentuat cât de importantă este în lumea contemporană revigorarea valorilor creştine şi umane - ca dragostea şi atenţia acordată altora - ceea ce constituie, în acelaşi timp, premisele şi bazele voluntariatului.

Directorul Caritas Catolica, pr. Rajna József, a citat cuvintele papei Francisc, care a atenţionat că omul - în calitatea sa de creatură a Domnului -, este supus greşelilor, şi în toate etapele vieţii are nevoie de ajutorul celorlalţi. În continuare, a mulţumit iniţiatorilor proiectului VOLO, implementat în scopul promovării şi dezvoltării voluntariatului, dar şi acelor persoane fizice, elevilor, pedagogilor care au răspuns pozitiv la acest apel, şi au aderat la mişcarea de voluntariat, demarată de Caritas Catolica.

Prezent la eveniment, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, şi-a exprimat aprecierea faţă de Asociația Caritas, menționând că prin formarea reţelei regionale de voluntariat, accesibilă şi on-line, asociația a ridicat la un nivel superior voluntariatul organizat. În continuare, a luat cuvântul Arina Moş, directoarea ASCO, care a salutat ideea reţelei de voluntariat, apreciind Caritas-ul drept unul dintre cei mai vechi şi mai de încredere parteneri ai Administraţiei Social-Comunitare Oradea.

Cuvântările au fost urmate de prezentarea proiectului VOLO de către Hortenzia Nagy, manager proiect, vizionarea filmulețelor realizate în timpul activităților de voluntariat, respectiv înmânarea festivă a diplomelor. Pe lângă voluntarii distinşi individual, au primit apreciere pentru aportul lor în activitatea caritativă și elevii Liceelor Ady, Sf. Ladislau, şi Liceului de Arte, Serviciul de Ajutor Maltez, Asociaţia Háló, Gruparea de tineret Vár-lak, Asociaţia pentru Elevi şi voluntarii Asociaţiei Viaţa cu Autism, dar şi elevii internatului Caritas.

Gala Voluntarilor s-a încheiat cu o cină festivă şi un program muzical. Voluntarii au avut ocazia să se simtă bine într-un cadru elegant, să se relaxeze, să socializeze şi să acumuleze rezerve, întărindu-se reciproc în importanţa şi satisfacţia muncii voluntare efectuate gratuit, de a găsi forţa pentru a continua. Soliștii voluntari ai Asociației Caritas, Geambaşu Izabella și Cristina Romocea Cociuba, au încântat publicul cu cântece religioase și muzică ușoară.