La fel ca în fiecare zi de miercuri, voluntarii de la Caritas Catolica Oradea au distribuit și ieri mâncare caldă lângă pietonală, vizavi de fosta policlinică.

În caserole de unică folosință, oamenii au primit, ieri, pilaf de orez cu carne de porc și salată de varză la borcan, iar unul dintre beneficiari, un tânăr numit Mark, care știe să cânte la chitară, s-a oferit să facă evenimentul mai frumos, cântând pe tot parcursul acțiunii.

De altfel, în fiecare săptămână, miercurea, tineri voluntari de la Caritas Catolica Oradea distribuie mâncare caldă, de la ora 14.00, la intrarea dinspre strada Republicii a Bisericii „Sfântul Duh” (numită Barátok).

În general, în această zi, lângă frumosul lăcaș de cult, se stă la rând pentru mâncare. Oamenii vin din timp, se așază cuminți la coadă, iar când le vine rândul, primesc cu bucurie hrană caldă în caserolă de unică folosință și pâine. Pentru mulți dintre ei, este singura masă caldă pe ziua respectivă, alții, bine îmbrăcați, vin cu plasa pentru a duce acasă. Nu se simt rușinați că sunt filmați sau fotografiați, întrucât sărăcia în care trăiesc îi obligă să facă acest gest pentru a supraviețui. Tinerii voluntari îi servesc cu bucurie, iar porțiile pregătite se epuizează repede.

„Îi așteptăm cu drag nu numai pe cei aflați în nevoie, ci pe oricine ar dori să ducă porția la o persoană în vârstă sau nevoiași care se bucură de mâncarea pregătită cu dragoste. De asemenea, poți ajuta foarte mult prin transmiterea informațiilor către cei care au nevoie în jurul tău”, transmit reprezentanții Caritas Catolica Oradea, adăugând că fiecare persoană prezentă poate primi o porție de mâncare.

„Cu fiecare ocazie, sunt distribuite 100 de porții de masă caldă. Acțiunea va continua în fiecare miercuri, până la sfârșitul lunii februarie, adică distribuțiile de alimente vor mai avea loc 2, 9, 16 și 23 februarie”, menționează organizatorii.

Potrivit lui Szombati-Gille Tamás, responsabil comunicări - Caritas Catolica, în contextul perioadei de iarnă, voluntarii Caritas Catolica Oradea doresc ca, prin mâncarea preparată cu drag, să încălzească atât trupul cât și sufletul oamenilor, indiferent de apartenența lor religioasă sau etnică.

„Este al doilea an consecutiv când Asociația Caritas Catolica organizează programul de ajutor special pentru iarnă, în parteneriat cu Fundația SOEB din Olanda. Este un program special conceput ca, în perioada de iarnă, să putem ajuta un număr mai mare de oameni, peste cei aproximativ 100 de beneficiari nevoiași care primesc masă caldă, zilnică, la cantinele sociale Caritas”, a menționat interlocutorul nostru.