Consiliul Județean Bihor a efectuat marți, 27 februarie, recepția lucrărilor la Campusul pentru învățământ dual din Municipiul Oradea. Acesta este situat pe strada Ceyrat, în imediata vecinătate a Universității Oradea și a Parcului Științific și Tehnologic.

Constructorii au finalizat lucrările la cele 8 corpuri de clădire ale campusului, în care vor funcționa laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport. A fost amenajat și un teren de sport în aer liber.

„Ne propunem ca în luna mai campusul să fie pus la dispoziția elevilor. Vineri, 1 martie, în parteneriat cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, vom stabili ultimele detalii instituționale privind funcționarea campusului, având în vedere că acesta este primul proiect finalizat în România cu finanțarea asigurată din fondurile europene dedicate susținerii învățământului dual. Din acest an, elevii bihoreni care vor dori să învețe o meserie solicitată de firmele locale au la dispoziție cele mai bune condiții pentru a face acest lucru”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Sunt în desfășurare procedurile de licitație pentru dotări cu echipamente și mobilier.

Elevii care aleg această formă de învățămânnt se vor putea pregăti în domenii precum mecanică, instalații și lucrări publice, construcții, electromecanică, electronică și automatizări și chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 și o mie de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi și decontarea transportului.

Consorțiul pentru învățământ dual „Campus Oradea” a fost înființat în 2023, cu scopul de a forma elevi în raport cu cerințele actuale ale pieței muncii. Acesta este format din 18 membri, respectiv două autorități publice: Consiliul Județean Bihor (lider de proiect) și Primăria Municipiului Oradea, cinci unități de învățământ: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, la care se adaugă Universitatea Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, și nouă companii private și asociații.

Proiectul are o valoare totală de puțin peste 146 de milioane de lei, echivalentul a peste 29 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată prin PNRR.