Recent, la Oradea, s-a desfăşurat o campanie umanitară, menită să schimbe în bine viaţa celor 180 de beneficiari ai Centrului Medico-Social de Psihiatrie de la Nucet.

Apelul de a contribui cu diverse materiale necesare beneficiarilor Centrului de la Nucet a avut ecou în rândul elevilor de la Liceul „Don Orione” şi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, dar şi în rândul credincioşilor greco-catolici din Parohiile „Don Orione” şi „Sfântul Nicolae”. Sensibile la această campanie au fost şi Surorile romano-catolice ale Companiei „Sfantul Vincenţiu de Paul”, din Oradea, care au donat o saltea, zeci de cutii cu haine de pat, perne, plapume, prosoape și haine.

După ce lucrurile strânse în punctele de colectare au fost triate de către echipele de voluntari formate din seminarişti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea şi tineri din ASTRU şi EduBiz, acestea au fost transportate la CMS Nucet.

Câteva dintre articolele strânse în cadrul campaniei au fost: 120 de cearşafuri de pat, 100 feţe de plapumă, 220 feţe de pernă, 30 de pături, 47 de plapume, 30 de perne, 50 de prosoape, 120 de cămăşi de noapte, 100 cămăşi de bărbaţi, 200 de pantaloni, 180 articole de lenjerie intimă, 300 de bluze, 80 de sacouri şi geci, 40 de puzzle-uri, 80 de cărţi de colorat, doi saci de jucării de pluş (preferatele beneficiarilor), două paturi reglabile, un scaun cu rotile. Dar pentru că scopul acestei campanii nu a fost doar creşterea confortului fizic, ci şi a celui psihic al beneficiarilor, alături de lucrurile duse la Nucet la faţa locului s-a deplasat o echipă de animatori formată din opt seminarişti însoţiţi de părintele rector Anton Cioba şi de tineri din ASTRU, însoţiţi de asistentul spiritual pr. Ştefan Madarasi, care au dorit să ofere beneficiarilor posibilitatea de a se antrena în activităţi recreative prin jocuri, muzică, dans și cântece.

Ajunşi la Centrul Medico-Social de la Nucet, am vizitat cu toţii, însoţiţi de doamna directoare Livia Chira şi de personalul specializat, cele două secţii de bărbaţi şi de femei, pentru a ne cunoaşte şi pentru a ne familiariza reciproc unii cu alţii pentru activităţile recreative care aveau să aibă loc după-amiază. Acest prim impact cu secţiile şi cu beneficiarii a fost şocant pentru mulţi dintre noi. Numărul mare de pacienţi, varietatea cazuisticii, precum şi secţiile închise şi păzite la cheie au constituit o experienţă nouă pentru majoritatea dintre noi.

Odată depăşit acest moment, am descărcat camionul Comunităţii Don Orione, cu care am transportat toate lucrurile strânse şi am dat o mână de ajutor la ducerea acestora în magazia Centrului sau direct pe secţie (paturile şi un scaun cu rotile).

După aceste momente, am vizitat şi Casa de reabilitare „Christiane”, unde doamna directoare Livia Chira ne-a prezentat pe scurt istoria Centrului şi ne-a vorbit despre beneficiarii pe care îi are în grijă. Tinerii participanţi au putut să îi pună întrebări doamnei directoare şi au fost marcaţi de câteva aspecte legate de numărul mare de beneficiari care nu au nici un aparţinător (150 din totalul de 180), de faptul că nu sunt acoperite nevoile elementare şi minime ale beneficiarilor (lipsa de personal, condiţiile grele de muncă pentru personal, detergenţi pentru curăţenie, scutece, haine, lenjerie) de către autorităţile responsabile (bugetul fiind insuficient) şi de faptul că unii beneficiari ai Centrului nu au pus piciorul pe pământ, deci nu au ieşit afară, de mai bine de 15 ani.

Pentru a respecta programul Centrului, prânzul şi siesta, în acest răstimp am vizitat Parohia Greco-Catolică din Băiţa, am luat parte la o agapă oferită de părintele paroh Marcel Rostaş (care a fost alături de noi la toate momentele de la sosirea noastră la Centru până la plecarea noastră) împreună cu doamna directoare Livia Chira, am participat alături de câţiva credincioşi greco-catolici la Calea Crucii, condusă de studenţii Seminarului de Teologie în Biserica comunităţii greco-catolice.

După aceste momente de rugăciune şi comuniune, în care am putut schimba impresii cu oamenii locului, am repornit înspre Centru pentru a îndeplini şi al doilea obiectiv al campaniei noastre: animarea unor activităţi de recreere pentru beneficiari.

Ne-am împărţit în două grupuri: studenţii teologi împreună cu părintele rector au mers în secţia de bărbaţi, iar tinerii din ASTRU însoţiţi de părintele spiritual au mers în secţia de femei.

Timp de două ore, animatorii au antrenat beneficiarii în diverse jocuri desfăşurate în sălile de mese şi în atelierele de terapie, li s-a servit fiecăruia câte o banană şi o gogoaşă, au dansat împreună cu beneficiarii, au stat cu ei şi printre ei, le-au oferit momente în care s-au simţit preţioşi, au simţit că dorinţele lor contează, iar grija faţă de ei i-a făcut să simtă că sunt fiinţe umane.

După cele două ore în care animatorii împreună cu personalul au făcut ca voia bună şi dragostea necondiţionată să triumfe, una dintre asistentele aflate pe secţie a exclamat: „De când sunt pe secţie, nu i-am mai văzut niciodată atât de fericiţi!”

Chiar dacă munca depusă şi eforturile pentru această acţiune au fost multe şi au presupus sacrificii din partea celor care au ales să și meargă la Nucet, pentru experienţa care poate este unică pentru mulţi dintre beneficiarii Centrului, a meritat.

Pentru a aduce această bucurie a fost nevoie de disponibilitatea multor persoane. În primul rând, această acţiune nu ar fi fost posibilă fără deschiderea doamnei director Livia Chira, de la CMS Nucet, care, în scurta perioadă de când a preluat cârma acestei „corăbii”, înţelege nevoile instituţiei şi face eforturi să depăşească  limitele unei totale ignoranţe a celor responsabili. Celălalt braţ al acoladei este reprezentat de PreaSfinţia Sa Virgil Bercea, episcop Greco-Catolic de Oradea Mare, care a binecuvântat această acţiune şi a aprobat implicarea asociaţiilor şi instituţiilor din Biserica Greco-Catolică, precum şi a Seminarului Teologic Greco-Catolic. Între braţele acestei acolade au fost asociaţiile şi instituţiile care au acceptat să îşi ofere aportul la această campanie. Le mulţumim directorilor de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” şi Liceul Don Orione, Parohiilor Don Orione (care a participat cu voluntari, a donat cele 2 paturi reglabile şi scaunul cu rotile, dar a oferit şi camioneta cu care s-au transportat toate donaţiile) şi Catedralei „Sfântul Nicolae”, părintelui rector Anton Cioba, precum şi preşedinţilor asociaţiilor implicate - Caritas Eparhial Greco-Catolic, ASTRU, AGRU, EduBiz. Dar motorul care a făcut ca această campanie să fie o reuşită au fost zecile şi sutele de persoane care au fost receptive la nevoile beneficiarilor de la Nucet şi cărora le mulţumim. Mulţumiri speciale surorilor din Compania „Sfântului Vincenţiu de Paul”, care au renunţat la atâtea lucruri pentru a le dona celor de la Nucet.

Însă campionii acestei campanii sunt tinerii, pentru care această experienţă oricât de şocantă a fost, au reuşit să îşi ducă misiunea până la bun sfârşit şi să nu abandoneze pe parcurs. Momentele primului impact au fost grele pentru toţi, aveam feţe speriate şi pierdute. La câţi oare nu ne-a trecut prin cap „ce-ar fi să invoc o scuză care să mă scape de activitatea de animare, pentru că nu cred că mai am puterea să mă mai întorc acolo… ”. Dar s-au întors şi au fost răsplătiţi de feţele pline de bucurie ale celor din jur, de gratitudinea lor şi de afirmaţia unei beneficiare: „Ce bine e să ai pe cineva care să te caute!”

Întorşi din „misiune”, unii tineri şi-au exprimat dorinţa de a mai merge la Nucet și de a continua acest proiect început. Pe lângă aceştia mai sunt și alţi tineri, care nu au reuşit să vină de această dată, dar şi-au arătat disponibilitatea de a participa data viitoare.

Graţie disponibilităţii acestor tineri, dar şi a altora, noi ne propunem să continuăm să îi mai căutăm pe prietenii noştri de la Nucet, pentru a le oferi momente de voie bună şi de socializare, iar aceste vizite ale noastre sperăm că îi vor ajuta să îşi îmbunătăţească confortul psihologic şi să le facă mai umană şederea pe viaţă într-un astfel de Centru.

Campania a fost sprijinită de directorii Liceului Greco-Catolic, dir. prof. Nica Antonia Monica şi dir. adj. prof. Mureşan Rodica. Ceilalţi parteneri în această campanie au fost Parohia şi Liceul Don Orione, Asociația Caritas Eparhial Oradea, Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea, Asociația Tinerilor Români Uniți (ASTRU) Oradea, Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Oradea și Asociația EduBiz.

Elevii, sub îndrumarea diriginţilor şi a profesorilor, fiind susţinuţi de părinţi, au donat diverse obiecte, atât de necesare beneficiarilor.

Activitatea a fost nu doar una caritabilă, ci şi educativă, urmărind creşterea responsabilităţii sociale a copiilor implicaţi.

Suntem mulţumiţi de implicarea elevilor noștri în această activitate caritabilă, deoarece mobilizarea lor a fost una de anvergură şi sperăm că am reuşit astfel să aducem o rază de soare în vieţile persoanelor beneficiare.

O. T.