Campania „Zonele vulnerabile, sub lupa Poliției Locale” a continuat şi în perioada 26 aprilie - 2 iunie, acțiunile polițiștilor locali desfășurându-se pe toată raza municipiului Oradea, cu precădere în cele 100 de zone vulnerabile identificate anterior.

„În perioada 26 aprilie - 2 iunie au fost efectuate 674 de verificări ale incintelor de colectare a deșeurilor, principalele probleme constând în depozitări ilegale de deșeuri în zona incintelor de colectare și depozitare. În acest sens, operatorul de salubritate a fost solicitat să acționeze punctual în 352 situații. De asemenea, au fost identificate incinte de colectare și depozitare deșeuri cu defecțiuni la sistemul de închidere, incinte murdare sau persoane care extrag deșeuri din recipientele de precolectare, lăsând în urmă mizerie”, precizează Primăria Oradea.

În urma controalelor efectuate, au fost surprinse, identificate și sancționate 27 de persoane care au depozitat deșeuri menajere în alte locuri decât cele special amenajate, respectiv în afara incintelor de colectare și depozitare sau chiar pe domeniul public. Acestea au fost sancționate contravențional cu amenzi cuprinse de la 200 la 500 lei și determinate să depoziteze corect deșeurile.

În total, în urma controalelor efectuate, au fost întocmite 100 de procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pentru nerespectarea prevederilor regulamentului privind serviciul de salubrizare al municipiului Oradea, din care:

15 amenzi contravenționale în valoare de 10.100 lei, 85 avertismente scrise, aplicate asociațiilor de proprietari, persoanelor fizice sau persoanelor juridice, utilizatori ai serviciului public de salubritate.

În ceea ce privește nerespectarea prevederilor Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, din care 6 amenzi în cuantum total de 6.200 lei și 10 avertismente.

De asemenea, au fost verificate parcelele de teren aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice situate la intrările în oraș sau pe marile artere de circulație, fiind sancționați în primă fază cu avertisment 194 de proprietari ai unor terenuri identificate ca neîntreținute, cu vegetație crescută în exces sau cu depozitări de deșeuri. În cazul terenurilor unde starea de neîngrijire persistă de mai multă vreme, au fost aplicate 10 amenzi contravenționale, în sumă totală de 13.400 lei.

„Activitatea polițiștilor locali va continua pe întreg parcursul anului 2021. Pentru succesul acestei campanii, solicităm sprijinul comunității și rugăm cetățenii din Oradea să ne aducă la cunoștință faptele și situațiile care încalcă prevederile legale din regulamentul de salubrizare, apelând numărul de telefon al Poliției Locale - 0259/969”, a menţionat viceprimarul Arina Moș.