Uniunea Județeană a Pensionarilor din Bihor Filiala Oradea - Episcopia Bihor a organizat un reușit eveniment al tradițiilor culturale, încununat cu un bal mascat pentru persoanele vârstnice.  

Festivitatea s-a desfășurat recent, la Casa de Cultură „Bocskai” din Episcopia Bihor, de pe strada Ciucașului. Au fost invitate persoanele  vârstnice, membre ale Uniunii Județene a Pensionarilor, grupuri de vârsnici de la alte organizații locale, respectiv EKE Oradea și musafiri de peste hotare, de la Uniunea Vârsnicilor din Berekböszörmény, Ungaria, care au participat cu 11 persoane.

Programul cultural a fost deschis de doamna Eva Erdei, organizatoarea evenimentului, urmată de  membrele Corului „Margareta”, cu un bogat repertoriu de cântece populare maghiare, pline de umor, de pe partiturile învechite ale timplui,  dar foarte actuale prin textul și melodiile fredonate.

Vocea puternică, plăcută, adaptată ritmului pieselor, interpretate prin solo a doamnei Biro Margatera, dirijoarei corului, a îmbogățit programul și a îndemnat participanții la veselie și distracție. 

Programul artistic a fost bine conturat, prin prezența artistului Raul Bochiș, solo și chitară, interptet consacrat de muzică al tuturor genurilor muzicale, dar mai ales al pieselor de muzică ușoară și al șlagărelor anilor ‘70-‘80 , melodii  care au ridicat sala la un grad de bucurie al anilor de tinerețe, la care s-a adăugat nostalgia acelor timpuri trecute.

O asemenea întâlnire a fost asortată cu un bogat meniu de aperitive, tradiționalele sărmăluțe cu mămăliguță și sortimente bogate de produse de patiserie.

Având în vedere că tema întâlnirii a fost „Bal mascat”, a urmat defilarea măștilor, un moment magic și impresionant.

Persoanele vârstnice prezente au demonstrat creativitatea și ingeniozitatea în alegerea costumației, conform dorinței lor de a reprezenta un personaj caracteristic măștii purtate.

În fața invitaților și a juriului au defilat și s-au prezentat 19 persoane mascate în costume diferite.

Juriului concursului a fost compus din: doamna Balogne Olga, conducătoarea Uniunii din Berekböszörmény, doamna Fekete Irina, de la EKE Oradea, și președinta juriului, doamna Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, membră în Forumul Ecumenic al Femeilor Creștine din România.

Decizia juriului a fost foarte grea, datorită frumuseții și autenticității măștilor prezentate. S-a dorit și aprecierea fiecărei măști, astfel încât au fost acrodate mențiuni tuturor participanților și premii câștigătorilor concursului.

Așadar, au fost acordate mențiuni, constând în Diplome de participare și un obiect artizanal, în amintirea acestui eveniment frumos, pentru următoarele „măști”: Clovnul Roșu, Bebelușul uriaș, Prințesa Macilor, Vietnamezul, Cavalerul de Cruce, Sherezada, Buburuza, Femeia în costum popular maghiar, tinerele germane dansatoare din zona Austriei, Cowboy din Arizona, Prințul din Carnavalul din Veneția, Rrom autentic din zonă, Prințul din Thailanda.

După lungi dezbateri, juriul a deliberat și a acordat următoare premii: premiul III, pentru „masca” Contelui Doge din Veneția, premiul II s-a acordat măștii reprezentând Mulgătoarea de vaci, cu șuștarul plin de lapte adevărat. Impresionantă a fost masca „Muma Pădurii”, foarte autentică prin costumație și prin obiectele reprezentative purtate, astfel încât juriul a hotărât să-i acorde premiul I și o cupă specială pentru interpretarea și expresivitatea  personajului.

Evenimentul a continuat cu voie bună și multă distracție, iar perechile au ieși pe ringul de dans, chemate de melodiile oferite de domnul Nicoale Erdei, voce, acompaniat de orga electronică.

Miorița SĂTEANU