Legea privind alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar a fost promulgată recent. Conform acesteia, sunt interzise prepararea şi comercializarea alimentelor de tip fast-food.

Legea defineşte alimentaţia sănătoasă ca mod de alimentaţie dovedit ştiinţific a fi optimă creşterii, dezvoltării şi menţinerii stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor în comunităţi. De asemenea, sub denumirea de aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor se întelege un aliment cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. Potrivit legii, Ministerul Sănătăţii Publice va întocmi şi va actualiza lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, conform recomandărilor specialiştilor în nutriţie, care va fi preluată de Inspectoratele Judeţene şi apoi transmisă tuturor unităţilor de învăţământ. În plus, meniurile servite în cantinele sau locaţiile asimilate cu cantinele din colectivităţi vor fi avizate de către personalul medical şi aprobate de către conducătorul unităţii. Legea defineşte colectivităţile ca fiind toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare, inclusiv centrele de vacanţă, unităţi ce asigură servicii similare, creşele şi unităţile destinate găzduirii elevilor după terminarea programului şcolar. Legea privind alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar va intra în vigoare în termen de 30 de zile de data publicării în Monitorul Oficial.