Dimineața zilei de 11 noiembrie 2023 a schimbat destinele unei familii din localitatea Miheleu, comuna Lăzăreni. O casă a unui localnic, în care locuia acesta alături de cei doi copii ai săi minori, a fost mistuită de flăcări. Astfel, clădirea a devenit nelocuibilă, iar familia a rămas fără adăpost.

Autoritățile locale și consătenii le-au sărit în ajutor și le-au pus la dispoziție o casă de locuit, pentru ca aceștia să aibă unde să stea până la rezolvarea situației. Alţi localnici le-au oferit alimente, haine și bani.

Parohia Ortodoxă Miheleu, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Aurel Ionel Iuonoi, a venit în ajutorul acestor credincioși, prin colecte de alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă și tot ceea ce a fost necesar pentru ca cele trei persoane să poată să treacă peste această perioadă grea.

Protopopiatul Ortodox Tinca, prin directa implicare a preacucernicului părinte protopop Călin-Ovidiu Popa, a sărit în ajutorul acestei familii, de îndată ce a luat cunoștință de nefericitul eveniment. Astfel, s-a demarat, cu prilejul începutului Postului Nașterii Domnului, la nivelul protopopiatului, o amplă campanie de strângere de fonduri, campanie ce i-a implicat pe toți cei care au dorit să aducă speranță și bucurie familiei greu încercate.

Mai mulți preoți parohi din cuprinsul Protopopiatului Tinca au depus eforturi considerabile, în vederea desfășurării cu succes a acestei activități filantropice. În urma colectei inițiate s-a reușit ca, într-o perioadă relativ scurtă, să se strângă suma de 30.456 lei. Sumele vor fi folosite în vederea achiziționării de materiale de construcții, mobilier și electrocasnice. Pe lângă sprijinul financiar, tot prin parohii, s-au donat electrocasnice și haine.

În prezent sunt demarate lucrările de zidire a unei case noi, la acest moment fiind finalizate lucrările la fundație. Cei care doresc să sprijine acest proiect pot contribui prin toate unitățile parohiale de pe cuprinsul Protopopiatului Ortodox Tinca.

Acest proiect, care se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, se alătură altor acțiuni filantropice organizate în acest an de Protopopiatul Ortodox Tinca: sprijinirea a două familii, cu locuințele afectate de incendii, în parohiile Avram Iancu și Cheșa; susținerea a peste 200 de elevi, la începutul noului an școlar - ajutorul acordat a însumat 44.363 lei, cu care au fost achiziționate echipamente școlare și rechizite (cărți, caiete, ghiozdane, truse școlare specifice fiecărui ciclu școlar).

Pr. Andrei-Ionuț LAZA