Pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan, dar şi pentru a evita diferite tipuri de infracțiuni specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, poliţiştii au derulat o campanie ţintită pe românii care se întorc în ţară.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier, alături de polițiști de frontieră și de jandarmi, au derulat o nouă acțiune preventivă în trafic, pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan și pentru prevenirea victimizării prin diferite tipuri de infracțiuni specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Astfel, polițiștii rutieri au oprit în trafic, luni şi marţi, autoturismele care au intrat în țară dinspre PTF Borș, pe Șoseaua Borșului, înainte de intrarea în municipiul Oradea și i-au servit pe conducătorii auto și pe pasagerii acestora cu ceai cald și cu cafea, din pahare inscripționate cu mesaje preventive, oferindu-le, astfel, prilejul de a se revigora, înainte de a-și continua călătoria. De asemenea, copiii au fost întâmpinați de polițiști cu dulciuri și moșuleți din ciocolată. Totodată, polițiștii de prevenire au discutat cu conducătorii auto și cu pasagerii autovehiculelor oprite despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când pornesc la drum, pentru a preveni furturile din locuințe, din autoturisme, înșelăciunile, le-au transmis să își protejeze bunurile personale, să nu le lase nesupravegheate în autoturisme, să aibă grijă la cunoștințele ocazionale, pentru a nu fi victimizați, dar și despre regimul utilizării obiectelor pirotehnice și despre riscurile la care se expun dacă nu respectă prevederile legale.

Polițiștii de prevenire le-au oferit conducătorilor auto recomandări preventive utile cu privire la conducerea pe timp de noapte și la conducerea preventivă, pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere. În ce privește prevenirea victimizării prin accidente rutiere, polițiștii rutieri și de prevenire bihoreni au vizat, în cadrul acțiunii preventive, în principal, conducătorii auto care au condus mii de kilometri pentru a ajunge în țară pe perioada premergătoare sărbătorii Crăciunului, categorie expusă victimizării prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan.

Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei. Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă. Pentru prevenirea implicării în accidente rutiere, polițiștii bihoreni le recomandă participanţilor la trafic: să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare; să reducă viteza de deplasare, mai ales în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de maxim 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara acestora; să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire; să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic; să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă; să nu frâneze sau să nu vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor; să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.