În fiecare an, la începutul lunii decembrie, celebrăm Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA. În acest an, campania se derulează sub sloganul „Comunitățile fac diferența”.

Obiectivul campaniei este de a informa populaţia generală și grupurile cu risc crescut cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și la importanța consilierii, testării și tratamentului (în cazul persoanelor seropozitve). După cum știți, HIV este virusul care provoacă SIDA. Infecția se poate transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată cu HIV, de la o mamă infectată la copilul ei în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării și prin sânge, prin instrumente medicale și nemedicale contaminate cu sânge infectat. Diagnosticul în infecția HIV/SIDA poate fi pus doar prin teste specifice de laborator.

Diagnosticarea timpurie a infecției cu HIV înseamnă o reacție mai bună la tratament, o viață mai lungă, cu o calitate mai bună a persoanei infectate. Începerea tratamentului poate reduce rata de transmitere a infecției la alte persoane.

Persoana infectată transmite infecția HIV/SIDA încă din momentul infectării sale, nu al diagnosticării. În acest sens, anumite grupuri populaționale considerate la risc, au obligativitatea testării HIV. Vorbim aici despre  gravide, persoane cu anumite condiții/afecțiuni (tuberculoză, boli cu transmitere sexuală, unele tulburări mintale, donatori de sânge, personal medico-sanitar, hemodializați, transfuzați, nou-născuți din mame seropozitive, contacți ai persoanelor infectate cu HIV, persoane cu parteneri sexuali multipli, victime ale violului sau abuzurilor sexuale, șoferi de transport internațional, marinari de cursă lungă, persoane cu sejur de peste 6 luni în străinătate, persoane care au lucrat mai mult de 6 luni în străinătate, persoane care urmează să se căsătorească, personalul aflat în misiune în străinătate, imigranții și refugiații), bărbați care fac sex cu bărbați, persoane care practică sexul comercial, consumatori de droguri injectabile, persoane private de libertate (grupuri cu risc crescut).

Testarea HIV se face gratuit

„Ar trebui să învățăm să evităm, să condamnăm și să ne opunem hărțuirii sexuale şi violenței. Nici un copil sau adult care trăiește cu HIV nu ar trebui să fie vreodată stigmatizat sau discriminat”, susțin reprezentanții DSP Bihor.

În 2018, la nivel mondial, 37,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. 79% dintre persoanele infectate știau că au HIV/SIDA.

În 2018 au existat 1,7 milioane noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane de persoane au primit terapie antiretrovirală. 770.000 de persoane au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA. 510.000  de tineri cu vârste între 10 și 24 de ani au fost recent infectați cu HIV, dintre care 190.000 au fost adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani.

În Europa de Est și Centrală, prevalența HIV este în creștere în mare parte din cauza nivelurilor ridicate de consum de droguri injectabile nesigure. 4 din 5 persoane care trăiesc cu HIV în țările din această regiune au vârsta sub 30 de ani, iar una din fiecare 3 noi infecții apare la tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. În România, conform OMS, în iulie 2018, existau 15.661 de persoane infectate cu HIV.

La 31 decembrie 2018 au fost raportate 7.786 cazuri HIV și 16.106 cazuri SIDA; 188 cazuri cu vârste sub 15 ani și 15.322 cu vârste peste 20 ani; 12.862 cazuri au primit tratament, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut față de 2010 (respectiv de la 730 la 691), 80 de cazuri de SIDA aflându-se în evidență în județul Bihor.