Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, elevii din clase gimnazile au fost invitaţi în Ludoteca Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai Bihor, pentru o lecţie interactivă, menită să-i înveţe, într-un mod atractiv şi practic, cum să-şi îngrijească dinţii corect.

 

Elevi din clasele gimnaziale au primit miercuri, 20 martie, la o lecţie destinată igienei orală. Profesori le-au fost medici stomatologi care le-au vorbit despre structura dintelui ori despre carii și le-au arătat cum să-şi perieze corect dinţii. Specialiștii au folosit diverse materiale demonstrative ca să-i convingă mai uşor pe copii cât de importantă este o dantură sănătoasă. Elevii au avut parte de lecţii interactive prin care au aflat paşii pe care trebuie să-i respecte în fiecare zi pentru a avea dinţi sănătoşi. Lecţia a fost susţinută de de medicii stomatologi Anita Bozgan și Consuela Encea. Medicii le-au arătat, pe un mulaj, cum se efectuează o periere corectă a dinţilor. De asemenea, le-au vorbit despre importanţa unei alimentaţii sănătoase pentru a preveni apariţia cariilor. Nu în ultimul rând, elevii au aflat cât este de important să îşi facă control stomatologic periodic, necesar de la vârste fragede.

Statisticile arată că peste 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare, cele mai frecvente fiind cariile. În ceea ce-i priveşte pe copiii până la 14 ani, cei mai mulţi au carii pe dinţii temporari. Majoritatea nu se prezintă la medic pentru a interveni la timp cu tratamentul adecvat.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, filiala Crișana, în parteneriat cu Biblioteca Județeană din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale.