Noua Unitate de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean din Oradea, modernizată la standarde europene după modelul unor unități asemănătoare din Manchester și New York, este finalizată în proporție de 85% și va primi primii pacienți în luna noiembrie.

Investițiile substanțiale în sistemul medical din Oradea au continuat și în acest an. Ieri a fost prezentat stadiul lucrărilor la noua Unitate de Primire a Urgențelor urmând ca săptămâna viitoare să fie prezentate lucrările la Maternitate.

„Oradea avea secție de urgență dar a fost o chestie încropită în urmă cu aproximativ 15 ani. Doctorul Hadrian Borcea a făcut un proiect care să corespundă exigențelor secolului XXI, finanțarea a fost de aproape 12,5 milioane de lei care s-a suplimentat cu încă 3 milioane. În afară de acești bani, Primăria Municipiului Oradea a finanțat construcția cu 15,4 milioane de lei. Spitalul a dorit ca această Unitate de Primire de Urgență (UPU) să se facă cât mai repede, de acea nu am apelat la fonduri de la Banca Mondială ci am făcut proiectul pe cheltuiala proprie, adăugând și un etaj unde va fi mutată farmacia, laboratorul și sterilizarea, care nu intră în această finanțare. Finanțarea pentru construcție reprezintă cam 49% din întreaga investiție, urmând ca amenajările interioare să se facă într-o etapă următoare, peste 3-4 luni. La elaborarea proiectului doctorul Borcea a căutat cele mai bune, fiabile și practice soluții, de aceea, văzând cum arată și alte unități din țară, consider că UPU de la Oradea va fi cea mai funcțională și practică din România. Va avea, separat de celelalte unități, Computer Tomograf și aparat de radiologie care vor deservi doar UPU, degrevând spitalul de anumite investigații, plus dotările primite prin Banca Mondială. Stadiul fizic al lucrării este de 80-85% urmând ca până în noiembrie să fie gata”, a spus managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, într-o conferință desfășurată pe șantierul lucrării.

„Ca principiu, am pornit de la idea că nu neapărat suprafața face un UPU eficient ci crearea unor aspecte funcționale care să ne permită să gestionăm eficient și în siguranță pacienții. Am pornit de la câteva modele care și-au dovedit eficiența, The Department of Emergency Medicine at Central Manchester University Hospitals, Bellevue Hospital din New York și un UPU din Elveția, dar adaptate și aduse la zi în ceea ce privește tehnologia și partea tehnică utilizată. Până acum trei luni UPU funcționa într-un spațiu util de 350 de mp pătrați, dar problema majoră era că toate utilitățile necesare evaluării și investigării pacienților erau împărțite fie la parter, fie la etajul superior al spitalului. Extinderea, ca suprafață, este cam de cinci ori, 1.500 mp dar funcționalitățile sunt mult mai unitare. Aparatura de evaluare și investigare este concentrată în jurul pacientului. Practic, este principiul folilor de ceapă. Mijlocul este locul unde este plasat pacientul și totul se desfășoară în jurul lui. Aparatul de radiologie și Computerul Tomograf vor fi achiziționate pe un proiect al Consiliului Județean prin proiectul strategic transfrontalier iar restul aparaturii a fost achiziționată prin Banca Mondială. Avem noile echipamente în lucru de aproape un an. De 15 ani dotăm UPU prin Banca Mondială. Noul UPU ar putea prelua pacienți din 1 noiembrie”, a spus dr Hadrian Borcea, care a mai adăugat că după 2017 a fost un bum de la 25-27 de mii de prezentări la urgențe, ajungând la situația din acest an când avem 127 de mii: „doar modernizarea unui UPU nu este suficientă, trebuie implicare pe toate ramurile medicinei”.     

 

În ce constau lucrările de extindere

Conform municipalității, lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899 mp, din care 357 mp o terasă circulabilă. Totodată, există și două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

Hadrian Borcea a prezentat la începutul conferinței primul nivel – demisolul, unde se află circuitul pentru pacienți, sala de așteptare pentru familii, zona de triaj, zona urgențelor minore pentru cei care vin singuri, zona urgențelor majore pentru pacienții aduși de ambulanță, zona de observare și monitorizare pentru pacientul critic, zona de igienizare cu baie și dușuri pentru pacienți, camera de telemedicină, depozitul de medicamente dotat cu sistem informatic, care scoate medicamentul utilizat din gestiune și emite alertă la scăderea stocului.

Astfel, la primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, se va extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se va realiza noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate, în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La nivelul parterului, prin acest proiect se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, în timp ce compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale se realizează prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean. Referitor la amenajarea acestei zone a parterului, managerul Gheorghe Carp a precizat: „La acest prim nivel ne dorim să amenajăm laboratorul, care va fi primul laborator robotizat din sistemul public din România, cu o eficiență crescută în eliberarea rezultatelor în timp scurt cu o gamă de analize cât mai mare. Aici am câștigat un proiect european pentru realizarea laboratorului robotizat, proiect în valoare de 1,6 milioane de euro. Tot aici, în partea stângă, va fi zona de sterilizare, care va asigura sterilizarea pentru toate spitalele municipalității și care a reprezentat un efort din partea spitalului de 700 de mii de euro pentru dotări. Tot aici, în partea stângă, se va amenaja farmacia digitalizată a spitalului. Sperăm ca în trei luni de zile toată compartimentarea să fie gata, iar  laboratorul, farmacia și sterilizarea să funcționeze”.

 

Laborator robotizat, unic în țară într-un spital public

La ultimul nivel al extinderii – etajul I – se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a amenajat o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare ale clădirii vor fi specifice unor unități spitalicești moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie. Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară.

După finalizarea lucrărilor din acest contract, municipalitatea va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiul Oradea, a finanțat lucrările de extindere a corpului B - Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Contractul de lucrări, în valoare de peste 21,2 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din Drumuri Bihor - lider de asociere și Construcții Erbașu, subcontractanţi: Hospital Tehnical Solution pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, Termoline pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și Zublin România pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general este Poliart Oradea. 51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului intitulat „Reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială)”, iar Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor.