În doar 16 zile, în Bihor au fost confirmate de Institutul Cantacuzino două cazuri noi de infecție cu virusul gripal A(H1N1). Cel de-al doilea caz, un copil de 3 ani și nouă luni, a fost externat miercuri. Mai grav este că sunt suspiciuni în alte șase cazuri.

Micuțul a fost internat pe 10 ianuarie, cu viroză și suspiciune de pneumonie, pe secția pediatrie a dr. Ladislau Ritli, la Spitalul Municipal.

„Copilul a fost izolat încă de la începutul internării. Azi (n.r. ieri) a venit confirmarea de la Instituitul Cantacuzino cum că micuțul a avut gripă de tip A. Cum starea lui este una foarte bună, a fost externat. De la începutul anului avem confirmate două cazuri și au fost trimise alte 6 probe pentru confirmarea existenței virusului la mai multe persoane, atât din Oradea cât și din județ”, a spus, pentru Crișana, Daniela Rahotă, șeful Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Un bărbat de 38 de ani din Hidișelul de Sus a fost confirmat cu Gripă de tip A (H1N1) pe 10 ianuarie.

Virusul gripal A (H1N1) este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane.

Simptomele la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot aparea și alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.