Veste bună pentru orădeni. După inaugurarea noului UPU-SMURD au fost finalizate și lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a blocului operator de ginecologie și a Secției de ginecologie de la Maternitatea Oradea. Acestea vor fi puse la dispoziția pacientelor din data de 2 decembrie.

Noul bloc operator de ginecologie se compune din trei săli de operație, terapie intensivă cu 10 paturi, Secția de ginecologie dispunând de 30 de paturi. Realizarea acestuia a fost necesară pentru a putea fi eliberată vechea clădire, care este într-o stare improprie actului medical.

Partea de construcție a fost finanțată de Ministerul Sănătății, Consiliul Local, dar și din veniturile proprii ale spitalului. Pentru lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Secției de ginecologie, Staționar III, Ministerul Sănătății a alocat 8 milioane de lei, iar Consiliul Local - 900 de mii de lei.

La inaugurarea investiției, desfășurată ieri, au participat primarul Florin Birta, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, şi managerul Spitalului Clinic Județean, dr. Gheorghe Carp.

 

Una dintre cele mai moderne maternităţi din ţară

Medicul Gheorghe Carp a vorbit despre dotări și proiectele prin care acestea au fost achiziționate.

„Am accesat un proiect european în valoare de 1,2 milioane de euro, necesar pentru achiziția meselor de operații, a lămpilor pentru sălile de operații, pentru fluxul de aer laminar, tunuri laparoscopice, pentru realizarea sălilor în sine, dar și pentru achiziția altor dispozitive și aparaturi medicale necesare într-un bloc operator modern, plus sistemul de transmitere video a intervențiilor chirurgicale. În partea constructivă, această clădire practic a fost refăcută în totalitate, s-au făcut recompartimentări, au fost introduse gaze medicale, au fost introduse acele stații obligatorii pentru gaze medicale, iar dotarea spitalului este cea mai modernă. Sunt foarte mulțumit de conlucrarerea perfectă dintre Ministerul Sănătății, care a alocat 8 milioane de lei, Primăria Oradea, care a alocat 900 mii de lei, donații, în valoare de 100 mii de lei, precum și contribuția proprie a Spitalului Județean, în valoare de 7 milioane lei. Această secție și bloc operator cu terapie intensivă se prezintă impecabil, pentru binele pacientelor și cadrelor medicale, deoarece toată lumea are dreptul să aibă condiții corespunzătoare”, a spus dr. Gheorghe Carp.

La rândul său, primarul Florin Birta a lăudat Spitalul Județean pentru că a reușit să investească 7 milioane de lei din veniturile proprii: „De aceea doresc să-l felicit pentru toți cei 9 ani în care a condus Spitalul Județean și pentru tot ce a făcut pentru sănătatea orădenilor și a bihorenilor”.

De asemenea, primarul i-a mulțumit și predecesorului său la cârma Primăriei Oradea, Ilie Bolojan, pentru cei 12 ani de activitate, în special pentru eforturile depuse pentru sistemul de sănătate din Oradea, precum și pentru prioritățile avute în acest domeniu. Totodată, a reamintit parteneriatul între Primăria Oradea și Consiliul Județean în urma căruia se va construi un nou spital pe strada Vlădeasa.

Prin proiectul transfrontalier elaborat în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara şi cu Universitatea din Debreţin (Ungaria), Maternitatea din Oradea a beneficiat de fonduri europene nerambursabile de 1,2 milioane euro. Proiectul „Îmbunătăţirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice în zona transfrontalieră”, al cărui lider este Institutul de Boli Cardiovasculare, iar parteneri sunt Spitalul Judeţean din Oradea şi Universitatea din Debreţin, are o valoare de 3 milioane euro, din care suma nerambursabilă este de 2,25 milioane euro.

Așadar, dotarea cu aparatură a noului bloc operator s-a făcut din fonduri UE, iar restul lucrărilor prin fonduri proprii ale spitalului, Primăriei Oradea și Ministerului Sănătății.