Peste 4,5 milioane de români au tratat, în ultimul an, cel puțin o dată răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice, iar 30% dintre ei au făcut acest lucru fără nicio recomandare de la medic, arată datele studiului Societății Române de Rinologie şi Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Datele studiului indică și faptul că o treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripție de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apelând la sfaturile celor apropiați sau citind pe internet.

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică, mai bine de 700.000 de oameni pierzând anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

„Dezvoltarea alarmantă a rezistenței bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecții grave care să nu mai poată fi tratate. Greșelile aparțin pacientului care face automedicație cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu ușurință antiinfecțioase pentru simple viroze sau dureri în gât și uneori ușurinței cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roșul în gât, secrețiile nazale și nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, informează prof. dr. Codruț Sarafoleanu, din partea societatii Române de Rinologie, prin intermediul unui comunicat de presă.

Studiul arată și faptul că în topul preferințelor românilor privind tratamentele pentru răceala manifestată cu durere în gât se află tratamentele tradiționale de tipul ceai cu miere și lămâie, gargară cu sare etc.

„O mare parte dintre români apreciază remediile tradiționale pentru răceala cu durere în gât și optează pentru ele ca adjuvant. Totuși, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal și dorința de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulți concetățeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecțiunii de care suferă”, mai explică dr. Dina Mergeani, din partea Societății Naționale de Medicina Familiei prin intermediul unui comunicat de presă.

Studiul „Cum se tratează românii de răceală și gripă” a fost efectuat la cererea Societății Române de Rinologie, în perioada 10 -17 octombrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.566 de persoane, care reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populației utilizatorilor de Internet din România, 18+.