În primele zile ale noului an, le-am solicitat celor de la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș un scurt bilanț al prezentărilor la Compartimentul Primiri Urgențe sau la camerele de gardă, din perioada Sărbătorilor de iarnă.

 O situație succintă, dar elocventă, ne-a prezentat dr. Călin-Florian Gabor, coordonatorul Compartimentului Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș.

„În perioada Crăciunului, 24-26 decembrie, au fost 90 de cazuri. Au predominat patologiile pulmonare, digestive și, surprinzător, cazurile traumatice, probabil, în urma unor certuri sau altercații.

În perioada Anului Nou, 31 decembrie-2 ianuarie, au fost 94 de prezentări, cu aceeași predominanță a patologiilor: respirator, digestiv și traumatisme.

La nivelul Camerei de gardă din Pediatrie, în perioada Crăciunului au fost 24 de prezentări, cu predominanță a bolilor respiratorii, iar în cea a Anului Nou, 39, cu aceeași caracteristică, predominante fiind bolile respiratorii.

La Camera de gardă de la Ginecologie, în perioada Crăciunului au fost 7 prezentări, iar în cea a Anului Nou, 14”.

Astfel, statisticile pentru cele două perioade rețin că, din totalul celor 184 de înregistrări la CPU, 34 au fost cazuri de boli ale aparatului respirator, acestora adăugându-li-se cei 44 de copii cu probleme respiratorii care s-au prezentat la Camera de gardă a Secției de pediatrie din cadrul spitalului beiușean. Traumatismele au fost și acestea numeroase (40), a treia cauză a prezentării la „Urgențe” fiind problemele digestive (22).

Un aspect pozitiv este numărul minim de infectări cu Covid depistat, un singur pacient fiind depistat cu acest virus.

În fine, cumpăna anilor 2022-2023 marchează o premieră pentru ultima perioadă, la spitalul din Beiuș: nu a fost înregistrată nicio naștere.