Proaspăt numită în funcție, Maria Silaghi, managerul interimar de la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, și-a intrat deja în pâine.

Despre eventualele nereguli lăsate în urmă de fostul manager Dacian Foncea a refuzat să vorbească, dar a spus, totuși, că Spitalul are datorii de 5,6 milioane de lei către furnizori pe care nu are de unde să le plătească.

Ceea ce își dorește actualul manager interimar, odată cu preluarea funcției, este punerea unității medicale pe făgașul normalității.

„Nu pot vorbi despre neregulile lăsate în urmă de domnul Foncea. Dacă sunt, le vor judeca specialiștii de la Curtea de Conturi sau alte instituții abilitate să facă controale, eu aleg să merg înainte. Mâine (astăzi –n.r.) avem Consiliu de Administrație (CA) și pregătim indicatori pentru toți șefii de secții, prin care fiecare să știe ce are de făcut, câte cazuri poate realiza pe numărul de paturi etc. Să fim măcar la nivel național din acest punct de vedere. Totul depinde de contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Anul acesta nu am negociat un nou contract ci doar am semnat un act adițional. Lucrurile vor intra în normal. Avem însă datorii de 5,6 milioane de lei față de furnizori pe care nu le vom putea achita acum. Domnul Foncea a făcut și multe lucruri bune, cum este mutarea Neurologiei pe Coposu, doar că este nevoie și de fonduri. Nu am în plan să fac schimbări prea mari. Trebuie să găsim soluții pentru a obține acreditarea în 2020 pentru că fără ea nu vom putea încheia contractul cu CAS”, a spus Maria Silaghi, în exclusivitate pentru CRIŞANA.

În ceea ce privește măsurile cele mai importante pe care urmează să le ia, în afara semnării indicatorilor de performanță cu șefii de secții, Maria Silaghi a vorbit și despre înființarea unui compartiment de histopatologie „pentru prelucrarea probelor oncologice”. Ar mai fi de lucru și la noua structură avizată de Ministerul Sănătății, pe care spune că o va discuta în detaliu cu colegii din Consiliul de Administrație al Spitalului.

Fotul manager al Spitalului Municipal, Dacian Foncea, a fost demis pe 13 noiembrie, de Consiliul de Administrație al Spitalului. Cauzele, conform președintelui CA, Dorel Dulău, ar fi fost, pe de o parte, scandalurile interne cu personalul spitalului (şefi de secţii, asistente şefe etc.) care au creat un climat de tensiune, afectând activitatea din unitatea medicală, iar pe de altă parte, situația economică.

Dacian Foncea câștigase în luna martie 2018 concursul pentru funcția de manager la Spitalul Municipal în urma unui concurs la care a fost singurul candidat, iar proiectul său de management a fost notat cu 9,41. Pe 29 iunie 2018 a renunțat la funcția de consilier județean pentru a lucra la Municipal.