Pentru că numărul infecțiilor acute repiratorii a crescut în ultima perioadă, Direcția de Sănătate Publică Bihor face o serie de recomandări pentru a  le ajuta pe mămici să ofere o îngrijire adecvată micuților.

Pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor prin infecție este important să îi oferiți lichide, să îndepărtați secrețiile din nasul copilului, să nu folosiți medicamente pentru tuse dacă micuțul are mai puțin de un an, să folosiți, dacă este cazul, medicamente pentru febră (Paracetamol, Ibuprofen) și să nu fumați în apropierea copilului.

Pentru a preveni răspândirea bolilor respiratorii, este important să nu duceți copilul bolnav în colectivitate, să evitați spațiile aglomerate și contactul cu persoane bolnave, să spălați, timp de 20 de secunde, cu apă și săpun, mâinile copilului, să îi aerisiți periodic camera și să curățați suprafețele care au venit în contact cu secrețiile provenite de la el.

Când trebuie să vă prezentați la medic?

Numărul mare de infecții respiratorii fac ca saloanele medicilor de familie și policlinicile să fie aglomerate. Pentru a nu contribui la acest lucru dar și pentru a reduce probabilitatea unei îmbolnăviri este important să vă prezentați la medic doar dacă copilul are febră (peste 38 de grade în cazul copilului mai mic de 3 luni și 39 de grade în cazul copilului cu vârsta mai mare de 3 luni) și aceast nu scade, deși folosiți medicamente. Mai trebuie să mergeți la medic dacă micuțul respiră cu dificultate, dacă devine palid, astenic, dacă observați că starea generală se alterează, dacă nu reușește să înghită saliva sau nu poate să bea lichide din cauza respirației dificile.

Dacă trebuie totuși să mergeți la un consult este important să vă adresați în primul rând medicului de familie. Acesta va consulta și evalua clinic copilul și va prescrie tratamentul corespunzător.

„Părinții se pot adresa și centrelor de permanență. Sunt 32 la nivelul județului Bihor. Lista și numărul lor de telefon poate fi consultată pe site-ul dspbihor.gov.ro” susține Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

În cazul în care se va constata că micuțul are simptomatologie severă sau factori de risc, atât medicul de famlie cât și doctorii de la Centrul de permanență îl vor trimite către camerele de gardă sau unitățile de primiri urgențe.