52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. Aproape jumătate (45%) dintre români consideră că nu există suficiente campanii de informare referitor la gripă.

Studiul arată că populația nu ia în serios această afecțiune, cu toate că, în România, în sezonul rece 2017 - 2018 s-au înregistrat 129 de decese din cauza gripei şi peste 1.700 de îmbolnăviri. Cel mai des invocat motiv este convingerea că vaccinarea nu este necesară: 39%. Pe de altă parte, peste 50% dintre respondenți au avut gripă cel puțin o dată pe an în ultimii cinci ani, dar 47% dintre cei afectați de această boală nu au apelat la consult medical. Aproape 5% dintre respondenți au spus că nu știau că există vaccinuri împotriva gripei.

Printre principalele concluzii ale studiului se numără aceea că românii nu trec la acțiune pentru a combate gripa. Recurg doar câteodată la forma de informare specializată: șapte din 10 români obțin informații despre gripă de la cadre medicale, dar, în același timp, șase din 10 preferă să caute online informațiile pe care le consideră necesare. Ca modalități de reducere a riscului de gripă, românii preferă aerisirea zilnică a locuinței (58,61%), utilizarea batistelor de unică folosință urmată de aruncarea lor (54,58%) și spălatul pe mâini (50,62%). Asta cu toate că prevenirea prin vaccinare este recomandată atât de Organizația Mondială a Sănătăți (OMS), cât și de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Nici din punctul de vedere al comportamentului din timpul bolii nu stăm mai bine: cei mai mulți români nu merg la medic. 46% dintre repondenți au spus ca nu au avut nevoie de consult medical. 

În fiecare an, între 5% și 10% dintre adulți și între 20% și 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit OMS, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ trei și cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și circa 290.000 până la 650.000 de decese.

Gripa este o boală subdiagnosticată

Numai în Europa, gripa sezonieră produce între patru și 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an, iar 15.000 - 70.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei.

„Românii nu trebuie să uite că gripa este o infecție respiratorie acută cauzată de virusuri gripale și că poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândește ușor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse și strănut) sau prin mâini ori suprafețe contaminate cu virusuri gripale. Deși gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave, aceasta poate fi prevenită. Înțelegerea modului în care boala este contractată și cum se poate preveni această infectare este cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări și decese premature”, a spus dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

„În plus, gripa este o boală subdiagnosticată. Diagnosticăm viroze, dar nu gripa. De ce? Pentru diagnosticul corect de gripă, avem nevoie de un exudat. Exudatul costă 150 de lei, dar nu se lucrează uzual, ci doar în anumite laboratoare. Avem rezultat în 72 de ore, dacă avem acces la laborator și susținem plata exudatului”, a mai spus dr. Valeria Herdea.

Studiul a fost realizat de firma de cercetare iVOX pentru Mylan România la finalul anului trecut.