Se recomandă evitarea aglomerației, masca în spații închise, consultarea medicului de familie la primele simptome. Școlile nu se închid, cursurile încep în data de 9 ianuarie, în şcoli se va face triaj zilnic. Se recomandă purtatea măştilor în unităţile de învăţământ.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară. Se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei.

Școlile încep în 9 ianuarie, iar ministrul Deca nu încurajează neparticiparea la cursuri. Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe. Se recomandă purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și de către copii. Este foarte important ca încăperile să fie aerisite. De asemenea, ministrul Educaţiei a recomandat şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

În spitale vor fi limitate vizitele, iar orice persoană care intră în contact cu pacienții va trebui să poarte echipament de protecție.

Ministrul Sănătății a menționat de ce a declarat „stare de alertă epidemică”, și nu propriu-zis epidemie de gripă. Rafila a explicat că, dacă ar emite un ordin pentru declararea epidemiei de gripă, potrivit unei legi adoptate în timpul pandemiei de Covid, ar deveni obligatorii carantina și izolarea atât a persoanelor infectate, cât și a contacților, ceea ce ar avea impact asupra activității economice. În opinia sa, nivelul de alertă epidemică este mediu.

Vârful sezonului gripal va fi undeva în intervalul 15 ianuarie - 10 februarie, după care cazurile de gripă vor scădea.

„Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie - 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a spus Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecție este de obicei este între 2 și 4 săptămâni.

 

Măsuri generale de protecție

- evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;

- menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;

- consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare;

- consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean;

- continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

 

Primele două decese

Au fost comunicate, joi, primele două decese din cauza gripei în România. Este vorba de o tânără de 25 de ani și de o femeie de 50 de ani, ambele din București, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Primul caz a fost la o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

Al doilea caz a fost la o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, care avea probleme medicale preexistente, dar era nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

În săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B).