Premierul Florin Cîțu a anunțat că România a solicitat Comisiei Europene încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer. Este vorba despre doze care fac parte din cantitatea de 200 de milioane de vaccinuri negociate suplimentar la nivel european.

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat pe Facebook că România a solicitat Comisiei Europene să-i fie atribuite peste opt milioane de doze de vaccin. Astfel, România va avea peste 20 de milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer.

„Am aprobat astăzi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european. Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech /Pfizer și contractate deja de România. Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viață normală”, a explicat premierul Florin Cîțu.

În plus față de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai sunt peste 3,4 milioane de doze produse de Moderna și contractate deja de România.

 

Şase la doză

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că de miercuri vor fi folosite câte șase doze de vaccin din fiecare flacon, în loc de cinci, după ce procedura a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului.

„Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat variația de 6 doze, practic în cursul zilei am și primit notificare de la compania BioNTech/Pfizer. De mâine se reactualizează stocurile și, în loc de cinci doze, cât este prevăzut pe flacon, vom vorbi de șase doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre cele 272 de doze pierdute până acum, acesta a spus că se înregistrează câte o doză pierdută în fiecare centru de vaccinare.

„Aproximativ o doză pe centru de vaccinare: depășiri ale condițiilor de stabilitate de temperatură, spargeri ale flacoanelor și au mai fost situații în care efectiv la sfârșitul programului nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate, practic s-a irosit în medie o doză pe centru. Există această procedură, instrucțiunea e deja transmisă către centrele de vaccinare pentru a gestiona cât mai bine numărul dozelor și a reduce la minimum posibil, însă trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate reduce la 0, încercăm să utilizăm la maxim toate dozele”, a spus Gheorghiță.

Acesta a precizat că astfel de pierderi sunt acceptate la nivel internațional, dar că în România autoritățile și-au propus ca pierderile să fie până în 0,5%.

R.C./MF