Peste 1.000 de bihorence, bolnave de cancer mamar
Cancerul mamar a devenit, în ultimii ani, o problemă serioasă, foarte multe femei confruntându-se cu această boală. Recentele descoperiri arată însă că există motive pentru a fi optimişti cu privire la eficacitatea tratamentelor pentru combaterea acestei afecţiuni.
4.400 de cazuri noi în fiecare an
Statisticile arată un fapt cutremurător: cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate, după cel pulmonar, în rândul femeilor din întreaga lume. Cu toate că este o afecţiune la care sunt predispuse femeile, există riscuri ca şi bărbaţii să sufere de această boală. În România, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat şi principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femei. Anual, se înregistrează 4.400 de noi cazuri, reprezentând 22,41% din totalul cazurilor diagnosticate. şi 2.900 de decese, deţinând o pondere de 17,50% din totalul deceselor prin cancer la femei. Deşi România rămâne încă printre ţările cu incidenţă relativ redusă în Europa, incidenţa anuală a crescut. Boala este puţin frecventă sub vârsta de 35 de ani. Între 30-34 de ani, ratele brute ale incidenţei şi mortalităţii sunt 7,95 la 100.000 femei, respectiv 3,46 la 100.000 femei, în timp ce la grupa de vârstă 50-54 de ani incidenţa atinge 85,24 la 100.000 femei, iar mortalitatea 42,57 la 100.000 femei, continuând să crească odată cu înaintarea în vârstă.
Vitamina D, un aliat preţios
Potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici, vitamina D are un rol deosebit în creşterea oaselor sănătoase. Ea este folosită şi împotriva cancerului de sân, pentru a micşora dimensiunile tumorilor. Identificând variaţiile la nivelul receptorilor genetici ai vitaminei D, se pot identifica femeile cu predispoziţie de a dezvolta cancer mamar. În acest fel se pot identifica noi tratamente şi metode de prevenire a bolii. Pentru a afla care este situaţia acestei maladii în judeţul nostru, ne-am adresat dr. Dorel Ţîrţ, purtător de cuvânt al ASP Bihor. "Cancerul mamar se manifestă prin apariţia nodulilor la nivelul mamelei. Principalii factori care duc la apariţia cancerului mamar sunt: alimentaţia bogată în grăsimi, fumatul, abţinerea de la alăptare, utilizarea de contraceptive, dezechilibre hormonale etc. Depistarea acestei afecţiuni se face prin examen mamografic. Acest examen trebuie făcut, după vârsta de 45 de ani, anual. Este recomandabil ca femeile să îşi palpeze sânii, pentru a depista cât mai devreme nodulii. În judeţul Bihor, sunt înregistrate aproximativ 1.000 de femei în diferite stadii ale bolii. Cancerul mamar se poate trata printr-un tratament complex, chimioterapie şi tratament chirurgical. Recomandările noastre referitoare la prevenirea acestei maladii sunt: o viaţă sănătoasă, renunţarea la fumat, consumul de fructe şi legume proaspete. Femeile ar trebui să înveţe să îşi facă autopalparea, iar dacă simt că ceva este în neregulă, să se adreseze medicului. Pentru depistarea şi tratamentul acestei boli, se pot adresa la Clinica de Oncologie sau la Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Oradea. Mamografii se pot face şi la unităţile sanitare private", ne-a declarat dr. Ţîrţ.
Prezentarea la medic, controalele periodice, o dată pe an, mai ales după vârsta de 30-35 de ani, pentru investigarea completă, pot salva vieţi. Conform specialiştilor oncologi, acest examen trebuie să se facă o dată la doi ani pentru femeile cu vârste între 30, 35, 40 de ani, iar apoi la un an, pe măsură ce femeile înaintează în vârstă. Mamografia este cea mai eficientă metodă în depistarea la timp a acestui flagel, deoarece se pot descoperi tumori de dimensiuni foarte mici, înainte ca manifestările clinice să fie evidente.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.