Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 va începe în România în octombrie, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Totodată, Gheorghiţă a prezentat calendarul vaccinării în școli.

Valeriu Gheorghiţă a explicat cele două situații în care se administrează doza a treia de vaccin. Persoanele imunodeprimate, respectiv cele aflate după un transplant, au afecțiuni oncologice, HIV netratat sau în stadiu avansat etc. vor primi o doză suplimentară de vaccin. Practic, acești bolnavi au ca indicație trei doze de vaccin în prima schemă de vaccinare, în loc de 2 doze.

Această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente.

Apoi, este vorba despre doza de rapel, care se face la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care, de asemenea, se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile. Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane, care au primit schema inițială.

„După ce vom avea recomandările necesare, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordare. Repet: o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate - și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin - și rapelul la cel puțin 6 luni pentru aceleași categorii de persoane, la care se include, evident, și restul populației. Pentru luna octombrie - începutul lunii octombrie - ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment poate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Calendarul vaccinării în școli

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, că vaccinarea în școli se derulează timp de 2 luni atât pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru învățământul universitar pentru doza 1. Ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze.

În școli, vaccinarea începe pe 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar în universități începe la 1 octombrie și se termină pe 1 decembrie.

Universitățile pot organiza mai devreme punctele de vaccinare, spune medicul Valeriu Gheorghiţă.

În școli, vaccinarea se va face fie cu echipa mobilă, fie se înființează cabinete proprii, fie școlile vor fi arondate centrelor de vaccinare din apropiere.

Universitățile vor organiza cabinete de vaccinare în campusuri sau în alte spații corespunzătoare.

„Ne dorim ca până la data de 10 septembrie spațiile identificate să fie evaluate de specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, respectiv a Municipiului București pentru învățământul preuniversitar și până la sfârșitul lunii octombrie pentru învățământul universitar pentru a se demara deja activitatea de organizare a cabinetelor de vaccinare și a spațiilor în care se vor derula vaccinările cu echipe mobile”, afirmă medicul.

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că fiecare școală trebuie să stabilească repede modalitatea prin care va vaccina și programul în una sau mai multe zile pe săptămână.

Programul trebuie afișat la loc vizibil.

Copiii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii adulți, iar vaccinările se fac doar după exprimarea consimțământului.

Formularul de exprimare a consimțământului poate să fie descărcat anterior vaccinării: „este un link care va fi pus la dispoziția tuturor, se regăsește pe platforma de vaccinare”.

În acest moment, aproape 500 de cabinete medicale școlare îndeplinesc condițiile pentru a înființa un cabinet de vaccinare.