Oţetul aromatic din trandafiri se prepară din 250 g petale proaspete la 200 ml alcool de 70 de grade, amestecat cu 1800 ml oţet de calitate (eventual de mere). Se lasă la macerat 8-10 zile, cu agitaţie zilnică. Apoi, se strecoară prin tifon dublu, petalele se storc, iar oţetul se trece în sticle brune, bine închise. Se consumă câteva picături într-un pahar cu apă, pentru dureri de cap, angină, scăderea febrei în răceli, afecţiuni în gât (amigdalită, traheită, laringită) şi redarea vitalităţii persoanelor slăbite. Este foarte bun în caz de leşin. Pentru frecţii în dureri reumatice şi răceli, inflamaţii ale ţesuturilor lezate, răni şi ulceraţii sau comprese pe frunte pentru dureri de cap şi insolaţii, se prepară un oţet aromatic din 100 g petale uscate şi 1 l oţet de vin, la care se adaugă 3-5 g rădăcini de stânjenel. Se macerează 10 zile la soare.