Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că demersurile pentru a crea „propriul sistem de tratament al marilor arși” sunt în proces de desfășurare, elaborându-se două proiecte de acte normative ce prevăd noi reglementări care vizează îngrijirile medicale pentru pacienții cu arsuri.

Două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu arsuri au fost elaborate informează Ministerul Sănătății. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că aprobarea acestor Ordine va duce la eliminarea sincopelor în privința transferului în străinătate a pacienților.

„Am dorit să existe o procedură clară, astfel încât ori de câte ori apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementări, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem de tratament al marilor arși ”, a spus Sorina Pintea, printr-un comunicat de presă.

Conform datelor comunicatului, cele două documente care reglementează tema îngrijirilor medicale pentru pacienții cu arsuri, respectiv „Ordin pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave” și „Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri” se află în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Sănătății.

Primul proiect de Ordin reglementează condițiile în care se realizează transferul în străinătate al pacientului cu arsuri. „Proiectul prevede că transferul în străinătate se va face numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arși (...) și numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arșilor grav de la nivel național sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență – C.O.S.U”, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, responsabilă de analiza dosarului medical al pacientului și de stabilirea necesității transferului acestuia în străinătate va fi o comisie formată din 3 membri: medicul curant al pacientului, medicul Șef linie de gardă ATI și medicul Șef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz.

„Această comisie se întrunește în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului”, spun reprezentanții ministerului.

Sursa citată mai precizează că decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate va fi transmisă Ministerului Sănătății.

„Centrul Operativ pentru Situații de Urgență – C.O.S.U., care solicită la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2, conform legislației în vigoare. De asemenea, proiectul asigură un acces mai bun al pacienților cu arsuri la servicii medicale prin asiguarea unor noi criterii de acces în centrele de mari arși”, informează reprezentanții ministerului.

Potrivit datelor comunicatului, al doilea proiect de Ordin propune ca „recuperarea medicală pentru pacientul cu arsuri să se desfășoare în secția de Medicină Fizică și de Recuperare a spitalului în care acesta a fost tratat sau, dacă starea pacientului o permite, în alte secții de Medicină Fizică și de Recuperare, în ambele situații asigurându-se personalul necesar pentru reabilitarea medicală a pacienților cu arsuri grave”.

În același proiect mai este prevăzut și faptul că centrul pentru arşi care asigură îngrijiri pentru copii, să fie inclus în schema de personal și medici în specialitatea pediatrie şi chirurgie pediatrică.