Ministerul Sănătăţii informează că, în ultimele două luni, consumul de medicamente anti-Covid-19 a crescut de cel puţin şase ori la nivelul spitalelor care tratează pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, iar miercuri stocul de Veklury (Remdesivir) este de 31.000 de flacoane.

„În ultimele două luni ale acestui an, consumul de medicamente anti-Covid-19 a crescut de cel puţin 6 ori la nivelul spitalelor care tratează pacienţii infectaţi. Ministerul Sănătăţii a asigurat în perioada septembrie - octombrie un număr de 126.845 de flacoane de Veklury (Remdesivir). În data de 15 octombrie, MS a semnat cu firma producătoare un contact subsecvent pentru 139.200 de flacoane de Veklury (Remdesivir) care va acoperi perioada de consum până în luna decembrie 2021. Mai mult, în perioada următoare, un nou contract subsecvent de încă 100.000 de flacoane va fi semnat, în urma căruia va fi acoperit şi consumul din luna ianuarie 2022. Astăzi, stocul de Veklury (Remdesivir) este de 31.000 flacoane", precizează ministerul, într-un comunicat.

Conform sursei citate, Veklury (Remdesivir) a fost primul tratament autorizat pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, acesta primind o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată. Medicamentul se administrează pacienţilor cu forme critice şi severe, ventilaţi mecanic sau care necesită aport de oxigen.

În ceea ce priveşte medicamentul Tocilizumab, Ministerul Sănătăţii menţionează că, în perioada septembrie - octombrie, au fost repartizate către unităţile sanitare care tratează pacienţi cu SARS-CoV-2 cu forme critice şi severe, care necesită ventilaţie mecanică şi oxigen, un număr de 14.106 flacoane de diferite volume.

Potrivit ministerului, în prezent, se fac demersuri pentru încheierea unui nou contract subsecvent pentru achiziţia a 1.000 de flacoane de Tocilizumab, dintre care 900 de 400 mg.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea altor 12.700 de flacoane de Tocilizumab.

În această perioadă, a fost încheiat un contract de 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, primele 7.500 fiind deja repartizate în 147 de spitale care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, a completat sursa citată.

La data de 1 noiembrie, potrivit MS, un număr de 519.839 de tablete, reprezentând 10.396 de cutii de Favipiravir, se aflau în stocul unităţilor sanitare de pe întregul teritoriu al ţării. Stocurile existente astăzi la nivel naţional acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienţi pentru cel puţin 10 zile, conform necesarului şi estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unităţile medicale, în funcţie de necesităţi.